Brusel pravděpodobně přidělí Česku dotace na čističky

Česká republika zřejmě dostane od Evropské unie přes jednu a půl miliardy korun na čističky odpadních vod. Českému rozhlasu to v Bruselu řekl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Evropská komise dosud některé české projekty odmítala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Evropská komise před nedávnem zamítla čtyři české vodohospodářské projekty a hrozilo, že se evropské peníze nepodaří do konce roku vyčerpat. Teď se podle ministra Gandaloviče situace změnila.

"Já jsem dnes dostal dobrou informaci od našeho stálého zastoupení, a to sice že ze čtyřech pozastavených projektů komise pustí dál dva s určitými malými změnami. O zbývajících dvou budeme muset dále jednat, ale myslím, že to je úspěch," uvedl Gandalovič.

Podle Gandaloviče je velmi pravděpodobné, že peníze nakonec získají projekty Jihlavsko a Olše. Naději ale pro letošní rok zřejmě ztratil projekt pro okolí přehrady Vír a pro Zlínsko. Vystřídají je však dvě nové žádosti - Čisté Horní Labe a Táborsko. I s těmi se počítá, že uspějí.

Projekt Revitalizace povodí Olše má hodnotu 800 milionů korun. Jeho součástí bude například druhá etapa odkanalizování Mostů u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Na projekt Čisté Horní Labe ve Vrchlabí by měla unie přispět 318 miliony korun z celkového objemu 490 milionů korun.

Projekt nazvaný Zlínsko - čištění odpadních vod pro Evropu řeší nakládání s odpadními vodami v deseti aglomeracích okresu Zlín. Celkové náklady na dokončení výstavby kanalizační sítě a případné zvýšení kapacity čističek odpadních vod činí přibližně 570 milionů korun.

Evropské komisi se dosud nelíbily smlouvy, které mají česká města uzavřené s provozovateli vodohospodářské infrastruktury. V mnoha případech totiž infrastrukturu na mnoho desítek let dopředu pronajala soukromým společnostem. Brusel pak tvrdil, že poskytnutím dotace by v podstatě podporoval privátní firmy.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme