Brusel představí recept proti bankovním krizím, Česko je zatím proti

Evropu už by neměly potkat velké bankovní krize. Evropská komise si takový výsledek slibuje od návrhu na zavedení společného dohledu nad činností bank, který dnes představí její předseda José Manuel Barroso. Česko však zřejmě odmítne přidat se k plánu Bruselu – bojí se ztráty autonomie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ECB)

Evropská centrální banka (ECB) | Zdroj: ČTK

Recept Evropské komise dostal název Bankovní unie. Měla by ho dostat na starost Evropská centrální banka a dbát na to, aby už banky nerozpůjčovaly desítky miliard třeba lidem a firmám neschopným splácet hypotéky. Právě problémy bank dohnaly Irsko nebo Španělsko až na pokraj státního bankrotu.

Společný dohled nad bankami má podle Bruselu těmto rizikům předejít. V další fázi chce Evropská komise navrhnout třeba také společný systém pojištění vkladů, které mají občané uloženy v bankách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český velvyslanec při EU Martin Povejšil tlumočil Radiožurnálu obavy vlády

Ke všem návrhům se můžou přidat i státy Unie s vlastní měnou. Česko je zatím velmi kritické a zřejmě se k unijnímu plánu nepřidá. Obává se, že by zahraniční vlastníci mohli z českých bank nekontrolovatelně vysát peníze. Nechce také připustit možnost, že by jednou mělo ručit za vklady občanů cizích zemí v cizích bankách.

Pochybnosti Prahy potvrdil český velvyslanec při Evropské unii Martin Povejšil: „Na jedné straně je v našem zájmu stabilizace a stabilita eura jako společné měny, ale není možné, aby se tak stalo na úkor členských států Evropské unie, které nejsou součástí měnové unie v tuto chvíli.“

Naopak europoslankyně za ČSSD Zuzana Brzobohatá si myslí, že takový krok jednotnému trhu prospěje.

„Já jsem zažila období centralizace, dohledu nad všemi institucemi v České republice do rukou České národní banky, která to dělala vynikajícím způsobem. Takže jestli bychom v rámci Evropy použili tyto dobré zkušenosti i třeba z České republiky – koneckonců my jsme s nezdravými bankami měli v 90. letech hodně bohaté zkušenosti. Myslím si, že by to rozhodně bylo prospěšné. Vidím v tom šanci, myslím si, že jiná cesta než integrace Evropy není,“ tvrdí.

Fakt, že rozhodnutí ECB by mohla ovlivnit české banky i v případě, že se naše vláda odmítne bankovní unie účastnit, se nelíbí europoslanci za ODS Ivo Strejčkovi:

„Jedna věc je zbožné přání, jak si architekti bankovní unie přejí, aby fungovala. Druhá věc je, zdali ta přání, která jsou podstatná, jsou politicky a společensky průchodná. Já se velmi obávám, že bankovní unie nebude možná spustit, aniž by byla dokončená rozpočtová neboli fiskální unie. A to nepůjde bez politické unie. Má-li to tak být zkonstruováno, ať si občané v jednotlivých členských státech v referendech řeknou, že chtějí, aby to tak bylo.“

Ondřej Houska, Lucie Maňourová, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme