Brusel připravuje pravidla pro pomoc bankám v problémech

Evropská unie chystá další kolo celoevropské bankovní regulace. Na případné záchraně banky v problémech by se podle ní měly finančně podílet všechny státy, na jejichž území ústav operuje. Vyplývá to alespoň z předběžného návrhu, který má k dispozici agentura Bloomberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka Fortis

Banka Fortis | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Mezi další opatření patří například i takzvaná žijící závěť, tedy plán, jak v případě problémů banky zaniknou, aniž by způsobily šok ekonomice a daňovým poplatníkům. Podle děkana Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petra Dvořáka jde o krok správným směrem, který ovšem bude velmi těžké udělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák na Rádiu Česko

Dvořák se neobává ani toho, že by nová opatření byla pro Česko nevýhodná. Že bychom se například museli podílet na záchraně vlastníků domácích bank aniž by náš vlastní bankovní sektor měl problémy.

"U nás působící zahraniční banky jsou samostatně působící subjekty a jsou svým způsobem oddělené od svých mateřských společností. To znamená, že pokud by se dostala do problémů mateřská společnost a nezasáhlo by to její dceřiné společnosti, tak tam si myslím, že by participace na tom být neměla. To by bylo možné v případě, že by tady měly zahraniční banky přímo své pobočky a těch je u nás zatím málo," myslí si Dvořák.

Podle Dvořáka je pravděpodobné, že se Evropa skutečně na společné regulaci bank dohodne. "Domnívám se ale, že bude velmi těžké najít detailní pravidla, která se budou vztahovat na případy podílení se na krytí ztrát krachujících bank. Navíc bude i těžké, je v praxi uplatnit," dodal Dvořák.

Odtajnění materiálu Evropská unie se očekává v tomto týdnu.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme