Brusel: Rozšíření Unie ekonomicky prospělo všem

Rozšíření Evropské unie bylo ekonomickým přínosem pro staré i nové členské země. Uvádí to připravovaná zpráva Evropské komise a také nezávislé studie publikované při příležitosti druhého výročí rozšíření Unie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Rostl vzájemný obchod mezi původními patnácti členskými zeměmi a 10 novými a současně se zvyšovala výkonnost všech národních ekonomik - to uvede podle předběžných informací Evropská komise ve své zprávě.

Hospodářství v nových členských zemích přitom v posledních 8 letech rostla v průměru každý rok 3 a tři čtvrtě procenta, přičemž ve starších zemích to byla dvě a půl procenta. To znamená, že se snižuje ekonomický náskok původní patnáctky - byť zatím jenom pomalu.

Naopak nezaměstnanost je v novějších členských zemích stále o více než pět procent vyšší a v průměru dosahuje 13 a půl procenta. Z dlouhodobého pohledu pak přineslo rozšíření podle komise větší konkurenceschopnost.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme