Brusel zřejmě pokárá Prahu za překročení rozpočtového schodku

Česko očekává kritiku Bruselu kvůli rozpočtovému schodku. Praha se totiž dobrovolně zavázala, že schodek nebude letos vyšší než 3,3 procenta hrubého domácího produktu. Jenže deficit bude asi čtyři procenta, a to spolu s dalšími problémy znamená, že česká vláda neplní takzvaný konvergenční program, který jí má moci přijmout euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Česká televize

Ministr financí Miroslav Kalousek včera jednal s unijními kolegy v Bruselu. Kritiku kvůli příliš vysokému rozpočtovému schodku považuje za oprávněnou.

"Kdyby kritika nezazněla, tak bych byl asi nejpřekvapenější člověk na světě. Myslím si, že se dá očekávat velmi zásadní kritika a velmi oprávněná kritika," řekl novinářům v Bruselu Kalousek.

Podle něj pro nadměrný schodek českých veřejných financí neexistuje žádná omluva. "Je politika, pro kterou v době slušného ekonomického růstu neexistuje žádné jiné zdůvodnění než nezodpovědnost," dodal.

Jestli Česko dokáže plnit pravidla pro přijetí eura alespoň v roce 2008, závisí podle Kalouska především na tom, zda poslanci zanedlouho schválí vládní soubor reformních opatření. Od hlasování se bude odvíjet zřejmě nejen osud celé vlády, ale i Kalouskovo vystoupení na zasedáním ministrů financí EU, které se uskuteční začátkem července a jehož náplní bude i český deficit.

"Projdou-li, bude možné předložit návrh rozpočtu s deficitem do tří procent, neprojdou-li, možné to nebude. To znamená, že já už při projednávání konvergenčního programu tady 7. července buď oznámím, že v parlamentu je politická vůle k výraznému snížení deficitu, nebo jako ministr v demisi oznámím, že ta vůle zřejmě není," podotkl Kalousek.

Ať hlasování o reformě dopadne jakkoliv, ministři financí EU dají Česku soubor opatření, který by země měla uvést v praxi, aby zabránila dalšímu překročení závazné hranice deficitu veřejných financí. To by mělo ovlivnit sestavování rozpočtu pro rok 2008. Další vývoj rozpočtových schodků rovněž odhalí, kdy Česko bude připraveno na přijetí společné evropské měny.

Vláda se zatím vyhýbá stanovení jakéhokoliv závazného data, na rozdíl od bývalého sociálnědemokratického kabinetu, jehož termín v roce 2010 se ale ukázal jako nerealistický. Všeobecně se ale počítá s 1. lednem 2012 a Kalousek k tomu řekl, že toto datum bude pravděpodobně uvedeno i v dokumentu, který představí v srpnu a jenž by měl být strategií Česka pro přijetí eura.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme