Brzek: Restrukturalizace řeckého dluhu by měla větší následky

Pravděpodobnost, že Řecko nezvládne splácet své dluhy, se zvyšuje. Jak například listu The Wall Street Journal řekli dva na sobě nezávislé zdroje, většina členských zemí eurozóny je v tuto chvíli přesvědčena o tom, že Řecko přistoupí k restrukturalizaci dluhu. Jinými slovy, že změní podmínky za jakých svým věřitelům splácí půjčky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Emanuel Macoun

Na to by mohly mimo jiné doplatit i mnohé evropské banky. Nevylučuje se ale, že Řecko část dluhů odepíše a věřitelé přijdou o peníze. Takové spekulace ale krotí analytik Fio banky David Brzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pravděpodobnost, že Řecko nezvládne splácet své dluhy, se zvyšuje. Situaci proto sleduje analytik Fio banky David Brzek.

„Oproti očekávání trhu jsem v tomto směru mírný optimista. Ukazatelé pravděpodobnosti krachu se nicméně pohybují nad 50 procenty. Vše se zřejmě odvine od očekávané restrukturalizační opatření, které by mělo vést ke snížení rozpočtového schodku ze strany řecké vlády,“ uvedl Brzek pro Rádio Česko.

Za zmínku stojí, že řecký premiér Jorgos Papandreu dnes restrukturalizaci státního dluhu rázně odmítl. Podle Brzka by navíc zmíněný nástroj na snížení dluhu měl dalekosáhlejší dopady na ostatní členské státy EU a banky.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme