Bude se šetřit, říká vláda před dalším jednání tripartity

Zvýšit daně, spořit a přísněji kontrolovat státní zakázky a hospodaření úřadů - to jsou hlavní doporučení, které nechá vláda Jana Fischera svým nástupcům. O kolik stoupnou daně a jak moc bude stát šetřit ovšem rozhodne až výsledek květnových voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

K restrikci ale bude nutné přistoupit už letos. Vyplývá to z nové verze dokumentu, který už jednou na konci listopadu odmítli zaměstnavatelé a odbory a který má znovu tripartita projednávat příští týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický novinář Tomáš Králíček na Rádiu Česko

Vláda navrhuje na straně státních výdajů mimo jiné trvale ponechat snížení nemocenské na 60 procentech vyměřovacího základu. Doporučuje ale také plošné snížení výdajů kapitol o 3 procenta v letech 2011 až 2013, snížení mzdových nákladů o procento ročně, centralizovaný nákup nebo omezení národních dotačních programů o 5 miliard ročně.

Podle ekonomického novináře Tomáše Králíčka ale bude pro naši ekonomiku zásadní především to, jak se bude vyvíjet hospodářství v eurozóně, především v Německu.

"Čím lépe v těchto zemích bude, tím více se otevře prostor k dalším zakázkám i pro naše podniky. To se následně projeví i nabíráním nových zaměstnanců, což by mělo ulevit státu při vyplácení dávek v nezaměstnanosti," řekl Králíček.

Igor Maňour, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme