Pivo v Česku dále zdražuje. Budvar od začátku listopadu plánuje navýšení cen o deset procent

Budějovický Budvar zdraží od 1. listopadu pivo na českém trhu v průměru o deset procent. Půllitr piva zdraží o korunu až dvě. Příčinami jsou rostoucí ceny energií i klíčových surovin jako chmel a slad. Meziročně podniku stoupnou náklady o několik set milionů korun. Od 1. listopadu zároveň zvýší mzdy, uvedl v úterý ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Tento článek je více než rok starý.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo

Budějovický Budvar zdraží od 1. listopadu pivo v průměru o deset procent, půllitr tak vyjde o jednu až dvě koruny dráž | Zdroj: Profimedia

Budvar zdraží pivo ve všech obalech, lahvové, sudové i v plechovkách. Energie vyjdou Budvar meziročně na více než trojnásobek. „Nárůst ceny elektřiny o tři sta procent, to jsou pro nás desítky milionů, to stejné u ceny plechovek, ceny lahví, kartonáže, obalového materiálu a energií,“ uvedl ředitel Budvaru Petr Dvořák. 

Pekarová Adamová je pro prodej Budvaru. ‚Jako by Saúdové prodali ropná pole,‘ reagoval Nekula

Číst článek

„Od příštího roku se vedle energie a plynu zdražuje také všechno ostatní. Očekáváme zásadnější růst cen sladu, který je pro nás úplně nejpodstatnější položkou. Podle zpráv z chmelnic to vypadá na katastrofální úrodu, a byť máme dlouhodobé tříleté kontrakty, tak očekávám, že nebudou naplněné, protože chmel prostě není. V této chvíli už nemáme jediný vstup, u kterého bych mohl říci, že nám zásadně nepodraží,“ dodal Dvořák.

Suroviny i obaly podle ředitele pivovaru zdražily o více než deset procent. Budvar letos už dříve zdražil exportované pivo, a to o pět až sedm procent. Zdražoval například v Německu, kde očekával pokles objemu. V zahraničí volí vyšší ceny podle toho, do kdy má platné smlouvy.

Nyní všem zákazníkům v cizině pivo opět zdraží. Budvar zvedá ceny i proto, že od 1. listopadu zvýší platy. Částku navýšení ale Dvořák neuvedl. Letos 1. dubna vzrostly v Budvaru mzdy plošně o dva tisíce korun, což bylo v průměru o osm procent.

Zdražují i další pivovary

Zdražují i jiné české pivovary. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdražil od 1. října většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 koruny na půllitru. Kvůli nárůstu cen energií bude zdražovat i náchodský pivovar Primátor. Od 1. září zdražily Pivovary Staropramen.

Tržby z prodeje výrobků a služeb stouply Budvaru loni o 10,8 procenta na rekordních 3,11 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl o 10,5 procenta na 337,1 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Loni uvařil Budvar rekordních 1,8 milionu hektolitrů, meziročně o 4,6 procenta víc. Tržby za pivo loni poprvé překonaly tři miliardy korun, přesně činily 3,02 miliardy. Loni vyvezl Budvar přes 1,3 milionu hektolitrů piva, export stoupl meziročně o 11,3 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme