Budeme mít místo piva sladové víno?

Malé pivovary trápí zvýšení spotřební daně. Ta má být od ledna vyšší o 50 haléřů na půllitr. Pivovary proto přicházejí s originálním nápadem - přejmenovat pivo na sladové víno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo

Pivo | Foto: Jan Rosenauer

Důvodem je fakt, že víno spotřební dani nepodléhá vůbec. Tento návrh dnes prezident Svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek představí na ministerstvu financí.

V Ranním interview Radiožurnálu uvedl, že návrh bere velice vážně. Pro udržení tradic českého piva je prý ochoten udělat cokoliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sladové víno místo piva? Poslechněte si rozhovor s Jiřím Fuskem

"Protože víno je od spotřební daně úplně osvobozeno a technologie je podobná, napadlo nás přejmenovat pivo na sladové víno, toto požadovat, a tím pádem vlastně snížit cenu piva o 2,50 až tři koruny."

Podle Fuska by se pak pivovarům říkalo sladovary a pivařům sladaři.

Zvýšení spotřební daně bylo součástí vládního úsporného balíčku. Pivovarům se nelíbí hlavně skutečnost, že se o tom rozhodlo krátce před zahájením nového účetního roku. Kvůli tomu údajně neponesou hlavní tíhu zdražení odběratelé, ale pivovary. Některé z nich si proto chtějí stěžovat u Ústavního soudu.

Marika Táborská, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme