Budou na D1 proměnlivé značky?

Přetížená dálnice D 1 by potřebovala tzv. proměnlivé značky. Radiožurnálu to řekl Jaroslav Heinrich z Centra dopravního výzkumu. Značky se osvědčují zejména v krizových momentech - mohou například omezit rychlost v určitém úseku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1

Dálnice D1 | Foto: www.rsd.cz

Pomáhají také při špatném počasí - varují řidiče například před mlhou nebo sněžením: "Je to jedna z cest, kterou bychom se v budoucnu asi měli ubírat. Víme, že na nejzatíženějších evropských koridorech jsou dálnice pod přímým řízením provozu a pod systémem proměnlivých dopravních značek, které jsou doplněny o velmi cenné dopravní informace," připomněl Heinrich.

Dálnice s přetíženými kamiony - to není jen náš problém, potýkají se s ním také v sousedním Německu a Rakousku. Omezit jízdu kamionů po dálnicích se snaží různými zákazy a nařízeními. Úřady jim například zakázaly jízdy o víkendech a svátcích.

Němci před třemi lety dokonce uvažovali o úplném zákazu předjíždění tahačů, přestože měl návrh širokou podporu, zůstalo jen u něj. Rakušané zakazují kamionům předjíždět alespoň na úsecích dálnic, kde se často stávají dopravní nehody.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme