Budoucí koalice počítá se sektorovou daní i se slevami na druhé a další dítě

Nižší sazby DPH na léky, knihy nebo dětské pleny. Zvyšování slevy na dani za druhé a další dítě nebo slevy pro pracující důchodce. To jsou změny, které chce od roku 2015 zavést pravděpodobná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Shodla se na tom ve smlouvě, kterou by měli zástupci stran už zítra podepsat. Český rozhlas má tuto smlouvu k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

Za dětskou výživu, pleny nebo knihy by se měla odvádět pětiprocentní DPH. Pro financování této změny plánují strany zavést sektorovou daň, kterou by platila jen některá odvětví. Daň by měla přinést nejméně 4 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměrech budoucí vládní koalice v oblasti daní mluvila Květa Moravcová

Pokud změny začnou platit, rozhodně se nedotknou všech lidí. Třeba čtyřčlenná rodina se staršími dětmi, která je relativně zdravá, změny v podstatě nepocítí. Kdo by mohl na snížených sazbách DPH u některého zboží vydělat, to jsou podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové rodiny s malými dětmi a hlavně důchodci:

„Ten dopad bude od nuly korun pro lidi, kteří jsou dospělí a léky v podstatě nepoužívají, až po několik stovek korun, v extrémním případě se může jednat o 500 až 600 korun u seniorů, kteří kupují velké množství léků. Ale opravdu bude dopad velmi rozdílný podle typu rodiny.“

Sektorová daň má přinést 4 miliardy korun

Zavedení tzv. sektorové daně, kterou by platila jen některá odvětví, je podle Markéty Šichtařové zbytečné. Podle ní se 4 miliardy rozhodně vybrat nepodaří, naopak odvětví, které by měly vyšší daň platit, odejdou podle ní z České republiky pryč.

Poslanci ČSSD zatím znají text koaliční smlouvy své strany s ANO a KDU jen z médií

Číst článek

Strany chtějí ve své koaliční smlouvě postupně zvýšit slevu na dani na druhé a další dítě. Podle ekonoma Patra Finance Davida Marka se ale lidé většinou nerozhodují podle výše daní, zda rodinu mít, nebo ne, případně kolik mít dětí.

Daně by se měly měnit nejdříve od roku 2015, budoucí vládní koalice by ale měla jít hlavě cestou úspor. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky bude chtít koalice také obnovit slevu na dani pro pracující důchodce a postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy v Česku.

Českému rozhlasu ale řekl, že návrh ČSSD, ANO a KDU-ČSL způsobí to, že bohatší lidé budou platit o něco více než lidé s nižšími příjmy.

„Vnímám to jako krok, který směřuje k tomu, aby se mírně zvýšila progrese u zdanění fyzických osob, protože právě slevy na dani jsou prvek, který vnáší progresi do systému, který má jedinou sazbu.“

Podle ekonoma Marka to není ekonomicky nic špatného, jen je nutné, aby se dodržely nějaké hranice. Pokud jde o obnovení slevy na dani pro pracující důchodce, tak v tom vidí ekonomové velký přínos, i když důchodovou reformu to v podstatě vůbec neřeší. Výrazně ale systému odlehčuje.

ČSSD, ANO a KDU-ČSL se dohodly na návrhu koaliční smlouvy

Číst článek

Daňové přiznání | Foto: Tomáš Adamec

Milan Kopp, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme