Budovaný plynovod Gazela se napojil na zahraniční síť

Budovaný plynovod Gazela se dnes poprvé napojil na zahraniční síť. Konkrétně mezi Brandovem v severních Čechách a saským Olbernhau. Česko se tak propojuje se severním plynovodem Nordstream. Ten vede ze severního Ruska přímo do německého Greifswaldu na Baltském pobřeží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Tomáš Adamec

Novým plynovodem Gazela poteče přes Českou republiku každý rok zhruba 30,5 miliardy krychlových metrů plynu. Pro problematický transit přes Ukrajinu to bude znamenat pokles dodávek plynu o 70 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plynovod.mp3

Požadovaná diverzifikace se ale netýká jenom tranzitních cest, ale také zdrojů. V tomto případě jde stále o dodávky z Ruska.

Vyloučení tranzitních zemí jako je Ukrajina, Polsko nebo Slovensko se do konečné ceny za plyn promítne podle manažera projektu Gazela Karla Lunera velmi málo.

Plyn ze severní trasy Nordstream je možné očekávat na konci příštího roku 2011.

„Kompletní plynovod Gazela bude hotový v roce 2012,“ říká Karel Luner.

Stavba plynovodu je velmi náročná, a i když potrubí vede pod zemí, přemisťují se při ní miliony kubíků zeminy.

„Stavby plynovodu po dobu výstavby částečně mění ráz krajiny, nicméně poté, co je plynovod postaven a poté, co jsou na něm provedeny veškeré úpravy, ráz krajiny není téměř vůbec dotčen a samotný provoz plynovodu není poznat, laik ho vůbec nepozná,“ dodává Luner.

Gazela je projektovaná jako tranzitní plynovod, Česko tak bude mít z jejího provozu prospěch v podobě tranzitních poplatků.

Klára Stejskalová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme