Budvar čeká na další rozsudek Evropského soudního dvora o užívání své značky

Evropský soudní dvůr v Lucemburku má rozhodnout, jestli se bude moci v Rakousku prodávat pivo se značkou "American Bud". Vynese rozsudek v dalším ze sporů o ochrannou známku. Tentokrát jde o zkrácený název Budvaru Bud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenice piva

sklenice piva | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

O užívání ochranné známky pro pivo z Českých Budějovic se pivovar soudí s americkým konkurentem už přes 100 let.

Případ, který rozhodne Evropský soudní dvůr, je starý už 10 let. Tehdy Budějovický Budvar požádal rakouský soud, aby zakázal prodávat na tamním trhu pivo s názvem American Bud vyráběné firmou Anheuser-Busch. Tehdy spor prohrál.

Odvolací soud se ale zeptal na stanovisko Evropského soudního dvora. Generální advokát soudu argumentoval tím, že označení "Bud" chrání bilaterální smlouva mezi Rakouskem a ČSSR z roku 1976.

Ochrana podle něj trvá, i když tento název Česko výslovně neuvedlo ve smlouvě o vstupu do Unie. Konečný verdikt má padnout právě dnes dopoledne.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme