Budvar nevydal ministerstvu dokumenty k mimořádné kontrole

Ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček odmítl vydat kontrole z ministerstva zemědělství dokumenty, dokud mu ministr Petr Bendl nevysvětlí její důvod. Vedení pivovaru tvrdí, že kontrola je údajně v rozporu s předpisy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budějovický Budvar

Budějovický Budvar | Foto: Budějovický Budvar

Podle právního rozboru, který si nechalo vedení Budvaru udělat, je kontrola v rozporu jak s českými zákony, tak s dokumenty, které vypracovalo samotné ministerstvo zemědělství.

„Současně nás překvapuje, že do této kontroly nebyla vůbec zapojena dozorčí rada a ani úsek kontroly ministerstva zemědělství. Tyto orgány jsou dle jednacího řádu dozorčí rady - a také z logiky věci samotné - orgány, které ministerstvo pro své kontroly používá spolu s přizvanými externími experty. A v tomto případě například nebyla dozorčí rada podniku informována,“ vysvětluje mluvčí pivovaru Petr Samec.

Ministr Bendl nařídil minulý týden zahájit v Budvaru mimořádný audit, údajně proto, že tam devět let kontrola neproběhla. Bendlovi se nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole:

"Je to fabrika s dvoumiliardovým rozpočtem, rozdávající za tři roky miliardu na marketing, více jak dvě miliardy do investic, aniž by je musel zajímat zákon o veřejných zakázkách," řekl Bendl. "Oni jsou stát ve státě."

Milan Kopp, Ivan Mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme