Buiter: Růst ekonomiky potáhne Indie, Čína, ale také Nigérie a Bangladéš

Hlavní ekonom Citigroup Willem Buiter ve své nejnovější zprávě tvrdí, že růst globální ekonomiky v budoucnu potáhne jedenáct takzvaných 3G zemí, mezi něž patří Indie a Čína, ale stejně tak i Nigérie a Bangladéš. Autor se odvolává mimo jiné i na demografické vyhlídky, vzdělání obyvatelstva nebo otevřenost ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v Egyptě Káhiru čeká stávka_3.jpg

Nepokoje v Egyptě Káhiru čeká stávka_3.jpg | Zdroj: ČTK

Na seznamu jedenáctky růstových ekonomik Willema Buitera je i Egypt. Nastartovaná změna režimů přihrává především příležitostem. Minulý režim byl výrazným tlumičem ekonomického růstu z pohledu institucí a hospodářských politik.

„Ekonomický růst tlumila autokracie, korupce a především byrokracie. Nyní má Egypt příležitost podpořit případnými změnami i silné stránky, které má teď především mladá populace. Je nutno se ale dát do výstavby infrastruktury a měst, ty vlastně Egypt ztrácel nejvíce v minulých dekádách,“ říká ekonom pražské pobočky skupiny Citi Jaromír Šindelář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šindel eko.mp3

Do příštího výběru nastupujících hvězd, do příští jedenáctky 3D ekonomik se mohou zařadit i další země. Nejprve ale musí mít fungující instituce, poté je třeba vidět konvergenční proces a další institucionální faktory.

Ve výběru zaujala Bangladéš, jedna z nejchudších zemí světa a zároveň poměrně nestabilní.

„Bangladéš je spíše velice divokou kartou v tomto žebříčku. Bangladéš ale nečelí pouze faktorům ze své politické nestability, ale i z možného globálního oteplování, zvýšení hladiny moří,“ vysvětluje Jaromír Šindel, podle kterého ze spíše příležitostního žebříčku vypadlo na poslední chvíli Thajsko:

„Thajsko splňuje všechny parametry, které ovlivňovaly pořadí žebříčku. Jeví se jako relativně solidní ekonomická příležitost, ale v porovnání se zeměmi, které v žebříčku jsou, vykazuje nižší míru ekonomického růstu v následujících dekádách, ale z pohledu stability patří Thajsko mezi solidní vyhlídky.“

Severní Amerika a Evropa teď představují 40 procent světového HDP. V roce 2050 podle Buitera půjde jen o 18 procent.

„Dojde k silnému nárůstu spotřeby a investiční aktivitě v asijských ekonomikách a rostoucímu vzájemnému obchodu mezi takzvanými mladými ekonomikami, což může být podpůrným faktorem i pro naši samotnou ekonomiku,“ dodává Šindel.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme