Bulhaři kontrolují místní pobočky firem ČEZ a Energo-Pro. Prověrka je prý rutinní

Bulharští regulátoři začali s důkladnou kontrolou energetických společností. Příští čtyři měsíce hodlají prověřit místní pobočky českých společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN. Ke kontrole je donutily další stížnosti zákazníků na vysoké účty za elektřinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kontroloři mají být důkladní a nemají jim uniknout žádné nesrovnalosti. Podle mluvčí ČEZ Barbory Půlpánové ale nejde o žádnou výjimečnou kontrolu.

„Jedná se o zcela standardní kontrolu dodržování licenčních povinností všech distribučních společností, tedy nejen ČEZu, kterou regulátor ohlásil již v polovině prosince. ČEZ je přesvědčen, že všechny své povinnosti plní,“ říká Barbora Půlpánová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnovaly Ozvěny dne Radiožurnálu s analytikem Jiřím Gavorem

Kvůli vysokým cenám elektřiny vyšli loni v únoru Bulhaři do ulic a přiměli tehdejší vládu, aby odstoupila. Kauza spustila vleklou politickou krizi, kterou nevyřešily ani předčasné parlamentní volby.

Podle analytika poradenské firmy ENA Jiřího Gavora není načasování kontroly na počátek roku náhodné.

„Právě v tomto období před rokem začaly rozsáhlé protesty Bulharů, které vyústily v pád vlády. Řekl bych, že je to preventivní akce, kterou se dává lidem najevo, že nad nimi někdo drží ochrannou ruku,“ míní Gavor.

Společnosti ČEZ hrozilo dokonce v Bulharsku hrozilo odebrání licence. Firma se opakovaně hájí, že jeho jednání je v souladem s veškerým bulharským právem.

Firmě Energo-Pro udělily místní úřady pokutu v přepočtu 22 milionů korun. Společnost podle antimonopolního úřadu zneužila dominantního postavení na trhu, když od elektřiny odpojila vodárnu.

Zahraniční majetkové účasti skupiny ČEZ | Foto: Michal Jindra

mad, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme