Vláda nemá s kauzou ČEZ nic společného, odmítl premiér Borisov. Obchod má prověřit zpravodajská služba

Bulharský premiér v úterý vyzval centrální banku a zpravodajskou službu, aby se zaměřily na prodej klíčových energetických aktiv společnosti ČEZ málo známé bulharské firmě Inercom. Předseda kabinetu Bojko Borisov zároveň podle agentury Reuters odmítl jakoukoli účast své vlády na této dohodě či její podporu.

Sofie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Skupina ČEZ v pátek podepsala smlouvu o prodeji svých bulharských aktiv, včetně distributora elektřiny pro více než tři miliony osob, se společností Inercom, malým výrobcem solární energie.

Vysvětlete nám bulharské obchody, vyzval Babiš vedení ČEZ

Číst článek

Transakce vyvolala napříč bulharským politickým spektrem obavy, že strategická energetická aktiva v členské zemi Evropské unie přecházejí do rukou vlastníků, o kterých se toho moc neví.

V emotivním vystoupení v parlamentu bulharský premiér Bojko Borisov podle Reuters prohlásil, že ani on, ani jeho vláda se nepodílejí na „temné zákulisní dohodě“. „Nejenže se nepodílíme, nemáme na to žádný vliv," řekl.

Borisov podle Reuters také řekl, že dostal od svého českého protějšku a šéfa ANO Andreje Babiše důvěrné dokumenty ukazující, že v transakci se angažují rusko-gruzínské společnosti se sídlem v daňových rájích, jakož i ruské a bulharské banky.

Může vláda prodej zastavit?

Ceny energií jsou v nejchudší členské zemi Evropské unie politicky citlivé. Zdražení elektřiny v roce 2013 vedlo k pádu první Borisovovy vlády.

ČEZ a Inercom

Společnost Inercom s aktivy ve výši zhruba 100 milionů leva, tedy asi 1,3 miliardy korun, se chystá převzít podnikání s ročním obratem 1,8 miliardy leva, zhruba 23,4 miliardy korun. Transakce v odhadované výši zhruba 320 milionů eur, v přepočtu přes osm miliard korun, čeká na souhlas bulharského antimonopolního úřadu. Inercom tvrdí, že obchod bude financovat z bankovních úvěrů, avšak odmítl další upřesnění.

Bulharsko podle svého premiéra nemá mechanismus, kterým by zabránilo dohodě dvou soukromých podniků. Borisov ale přislíbil, že využije veškeré prostředky k zajištění transparentnosti transakce.

Naznačil také, že by nemusel přijmout demisi ministryně energetiky, která se rozhodla odstoupit po zprávách o svém napojení na vlastníky Intercomu, aby se pokusila rozptýlit pochyby o vlivu vlády na dohodu.

V pátek opoziční socialisté požadovali zastavit celý prodej. Borisov, který dříve odmítl opoziční výzvy, aby zprivatizované firmy znovu odkoupil stát, uvedl, že jeho kabinet zvažuje právní změny, které státu umožní do podobných obchodů zasáhnout.

Borisov mluvil kvůli ČEZu s Babišem

Bulharská tisková agentura Focus v úterý s odvoláním na úřad bulharské vlády napsala, že Borisov telefonicky požádal Babiše o informace české vlády o prodeji bulharských aktiv ČEZu.

Bulharský premiér nařídil prověření prodeje majetku firmy ČEZ. Transakce vyvolává pochybnosti

Číst článek

Bulharský premiér přitom vyjádřil znepokojení nad tím, že tato aktiva nekupuje firma se zkušenostmi na trhu, a upozornil, že bulharská aktiva ČEZ jsou součástí bulharské národní bezpečnosti.

Český list Lidové noviny pak citoval Babišova slova, že od počátku manažery ČEZu za jejich počínání na Balkáně kritizoval a že jejich transakce považuje za nevýhodné, netransparentní a podivné.

„Jsem v šoku z toho, co se děje v Bulharsku. Premiér Bojko Borisov navíc uvedl, že celou věc vyšetřují různé orgány. Vůbec té současné situaci nerozumím. Pan generální ředitel ČEZ (Daniel Beneš) by měl vysvětlit dozorčí radě, co se děje," řekl listu Babiš.

Beneš ho prý od začátku ubezpečoval, že jde o transparentní proces s jasnou a známou protistranou. Vývoj ale podle Babiše vrhá na transakci negativní světlo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme