Bulharsko náhle zvýšilo odhad rozpočtového deficitu

Další evropskou zemí, která zaskočila investory, je Bulharsko. Tamní vláda včera oznámila, že se schodek bulharského státního rozpočtu vyšplhá namísto původně oznámených osmi desetin procenta HDP na 3,7 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharská republika

Bulharská republika | Foto: Emanuel Macoun

Důvody druhého největšího deficitu Bulharska za poslední dekádu přitom kabinet příliš nevysvětlil. I proto Evropská komise vysílá do Sofie své zástupce, kteří mají prověřit statistiky země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bulharsko zvýšilo odhad rozpočtového deficitu. Téma pro analytika Davida Marka

Podle analytika společnosti Patria Davida Marka není Bulharsko klíčovou evropskou ekonomikou, a trhy proto zatím zůstávají v klidu.

“Leží spíše na okraji zájmu investorů, proto nemělo takový dopad jako maďarské zprávy o změně odhadu deficitu na letošní rok,“ uvedl Marek.

Nejasnosti kolem bulharských statistických praktik podle něj silně připomínají řecký scénář, vypuknutí podobné krize jako v Řecku, které falšovalo údaje o svém deficitu, ale Marek neočekává.

„Bulharsko dlouhodobě mělo, alespoň podle dosud vykazovaných čísel, výrazně lepší hospodaření a disponuje také menším veřejným dluhem, takže úplně bych ho nepřirovnával k Řecku. Každopádně balkánské nejasnosti jsou do jisté míry podobné,“ podotkl analytik.

Oficiální data a predikce upravuje nejen Bulharsko nebo Maďarsko, ale i třeba Velká Británie. Na kvalitu statistik si stěžují i někteří analytici v Česku. Proto také Evropská komise posiluje pravomoci Eurostatu, který bude mít přístup přímo ke zdrojovým datům, na jejich základě se sestavují údaje o deficitu.

“Evropští statistici si budou moct zjistit údaje nejenom za centrální orgány, ale i za místní rozpočty tak, aby mohli prověřit práci místních statistiků a ověřit, zda jsou vykazované deficity správné a jestli jsou správně metodicky propočítány,“ vysvětlil Marek.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme