Bulharsko zakázalo těžbu břidlicového plynu

Bulharský parlament zakázal těžbu takzvaným hydraulickým štěpením. Touto metodou se získává i břidlicový plyn, jehož zásoby na bulharském území jsou odhadovány na jeden bilion metrů krychlových. Někteří experti přitom tvrdili, že dojde k výraznému snížení závislosti Bulharska na Rusku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova bulharského parlamentu

budova bulharského parlamentu | Foto: Jaromír Janev

Je neekologická, představuje hrozbu pro veřejné zdraví a může způsobit zemětřesení, tvrdí většina poslanců bulharského parlamentu, kteří tak těžbu takzvaným hydraulickým štěpením odmítli.

Ještě v loňském roce přitom bulharský ministr energetiky Trajčo Trajkov prohlašoval, že břidlicový plyn může zajistit zásobování z vlastních zdrojů na stovky let. Sofie v této souvislosti připomínala, že je nejchudším členem EU a právě dovoz energií spolyká značnou část státního rozpočtu.

Bulharsko ale navíc neumožní ani průzkum nalezišť břidlicového plynu, o který usiloval americký energetický gigant Chevron.

Přehrát

00:00 / 00:00

Technologii těžby břidličného plynu přiblížila ve Stalo se dnes Vlastimila Dvořáková z České geologické služby. Hostem byl i starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka

Těžba břidlicového plynu je zakázaná například i ve Francii, naopak povolená je ve Spojených státech a v Polsku pak už byly vydány licence ke zkušebním vrtům.

Podle Vlastimily Dvořákové z České geologické služby metoda hydraulického štěpení existuje už 40 let, není to žádná novinka.

Za nijak nebezpečnou tuto metodu nepovažuje. „To všechno se dá technologicky zvládnout a není to nic výjimečného. Jsou to technologie, které jsou používané v chemickém průmyslu, při těžbě jiných surovin. Opravdu toto problém není,“ uvedla ve Stalo se dnes.

Na našem území ministerstvo životního prostředí zatím nepravomocně povolilo britské těžařské firmě Cuadrilla průzkum břidlic v oblasti mezi Hranicemi, Kopřivnicí a Vsetínem. Česká pobočka firmy slibuje, že pokud u nás zahájí těžbu plynu, pak by to bylo v horizontu 6 až 8 let.

Některé obce jsou proti těžbě, jiné jsou ochotné o tom uvažovat. Mezi nimi Valašské Meziříčí, jak ve Stalo se dnes potvrdil jeho starosta Jiří Částečka.

„Celou tu záležitost je potřeba opravdu dobře posoudit jak z hlediska plusových dopadů do regionu, tak případných negativních dopadů, především v otázce geologie. My jsme pořád ve fázi, kdy diskutujeme, případně jsou povoleny jakési průzkumné práce. Takže opravdu zatím se nebavíme o tom, zda těžba bude, ale jsme v tom bodu, že zjišťujeme, zda-li se ten břidlicový plyn v té lokalitě vůbec vyskytuje.“

Robert Mikoláš, mta, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme