Bulharsko zřejmě odebere licenci skupině ČEZ. Česko se chce bránit

Bulhaři chtějí odebrat českému ČEZu licenci k působení na bulharském trhu ještě během dneška. Řekl to předseda vlády Bojko Borisov. Odebrání licence navrhla tamní prokuratura. Česko považuje takový krok za bezprecedentní a podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby se proti němu bude bránit všemi způsoby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Prokurátor Georgij Kamburov mluvil o systematickém porušování a nutnosti odebrání licence. Dospěl k tomu na základě prověrky, kterou v ČEZu provedl regulační úřad. Ten se ke kontrole firmy rozhodl poté, co tisíce lidí demonstrovaly proti vysokým cenám elektřiny.

Podle rakouské agentury APA se navíc během protestů ve městě Veliko Tarnovo upálil mladý muž. Údajně byl psychicky nemocný a snažil se zažehnout revoluci ve stylu arabského jara.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zjišťovat aktuální situaci přímo Bulharska jede zvláštní zpravodaj Martin Ježek

Pro koncového spotřebitele je přitom proud v Bulharsku téměř nejlevnější v Evropě. Proud distribuují tři společnosti, které si ale příliš nekonkurují, stát mají rozdělený na tři poměrně velké části. Oproti Česku se ale odečítání elektroměrů provádí v Bulharsku každý měsíc.

Problém nastal během Vánoc, kdy se zúčtovací období prodloužilo. Každý tak dostal vyšší účet než předchozí měsíc. V tom okamžiku se lidé zvedli a řekli, že na to nemají peníze a nechtějí tolik platit, i když sazby jsou od července vlastně pořád stejné.

ČEZ veškerá nařčení odmítá a označil navíc prohlášení premiéra za porušení právních norem. Podle mluvčí společnosti Barbory Půlpánové může ČEZu odebrat licenci jenom nezávislý regulátor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech ČEZu v Bulharsku mluvil redaktor Jan Beneš. Reakci na kauzu zjišťoval v Bruselu zpravodaj Ondřej Houska

„V tuto chvíli jsme nedostali žádné oficiální uvědomění o záměru tento krok učinit. V oficiální zprávě regulátora musejí být specifikovány přesné důvody pro odebrání licence. Posléze poplyne určitá lhůta, během které může společnost ČEZ tyto nedostatky odstranit,“ dodala Půlpánová.

Žádná oficiální zpráva o odebrání licence zatím do ČEZu nepřišla, a proto zatím není jasné, jestli chtějí bulharské úřady odebrat licenci na distribuci nebo dodávky elektřiny. ČEZ totiž v zemi působí jako distributor i dodavatel zároveň.

ČEZ sice zaznamenal v Bulharsku stovky stížnosti přímo od bulharských zákazníků. Společnost ale podle Půlpánové všechny prověřila a nenašla v nich žádné pochybení ze své strany.

O licenci nemůže podle EU rozhodnout premiér

Postup Bulharska překvapil podle informací Radiožurnálu i Brusel. A to zejména to, že o odebrání licence mluví bulharská vláda a nikoliv bulharský regulační úřad. V případě, že by ČEZ skutečně o licenci v Bulharsku přišel, musí svůj spor nejprve řešit přímo tam. Brusel se do něj vložit zatím nemůže.

„Zodpovědnost je na straně členského státu a konkrétně úřadu, který v něm dohlíží na trh s energií. Ten může licenci udělit nebo také odebrat,“ potvrdila mluvčí Evropské komise pro energetiku Marlene Holznerová.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba | Foto: Filip Jandourek

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby bude Česko všemi způsoby vystupovat proti případnému odebrání licence ČEZu.

„Pro nás je bezprecedentní, aby v Evropské unii byly takto zásadně porušovány ty procesy, které se týkají regulace nezávislých regulátorů a udělování licencí a bylo to politickým rozhodnutím,“ prohlásil Kuba v Bruselu. Jaké kroky by Česko konkrétně podniklo, ministr zatím říci nechtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne na Radiožurnálu byl odborník na energetiku Michal Šnobr ze společnosti J & T

Za absolutně bezprecedentní postup označuje jednání Bulharska i odborník na energetiku Michal Šnobr ze společnosti J & T.

„Tentokrát jsou rozhořčené reakce české vlády opravdu na místě, protože ten postup je absolutně bezprecedentní. V okamžiku, kdy se v podstatě podobný problém vyjevil v Albánii, tak tam byl ten problém řešitelný velmi těžko, protože ta země je mimo Evropskou unii,“ říká Šnobr a pokračuje:

„Ale Bulharsko je v Evropské unii a to, co předvádí bulharská vláda, bez ohledu na to, že možná nějaká pochybení nastala, tak ten postup je mimo jakákoli unijní pravidla a řekl bych i mimo zákony platné v Bulharsku.“

Šnobr vidí hlavní problém v jednotném energetickém trhu pod záštitou Evropské unie. „Mám pocit, že zde byla významně podceněna rizika přenosu unijních pravidel na jednotlivé členské státy. V některých zemích ta jednotná pravidla dělají výrazné sociální problémy, což se ukazuje třeba právě v Bulharsku.“

Vývoj zisků skupiny ČEZ od roku 1999 | Foto: ČTK

Podle ministra financí za TOP 09 Miroslava Kalouska už je celá kauza věcí nezávislých soudů. „Pevně doufám, že uhájíme svoji právní pozici. Ale teď už se nedomnívám, že to je otázka politických rozhodnutí, ale otázka rozhodnutí nezávislé justice, ať již bulharské, či mezinárodních arbitrážních tribunálů,“ doplnil Kalousek.

Pokud se ČEZ poté obrátí na Brusel, Evropská komise posoudí, jestli Bulharsko jednalo v souhlasu s evropskými předpisy. Evropská komise také nedávno zkoumala nezávislost bulharského regulátora a zjistila, že je velmi chabá a že regulátor není nezávislý na bulharské vládě.

Bulharský regulátor současně kontroluje také aktivity dalších dvou zahraničních distributorů, a to české společnosti Energo-Pro a rakouské EVN. Celá aféra je ale zřejmě zpolitizovaná. Bulharsko totiž stojí před volbami. A velmi populistický premiér tak doufá, že když vystoupí na ‚záchranu‘ postižených lidí, získá potřebné body.

Lucie Husárová 1, Ondřej Houska, ak, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme