Bulharsko zrušilo mimořádná energetická opatření

Bulharsku už přichází od rána zemní plyn z Ruské federace přes Ukrajinu. Dnes odpoledne tedy zrušilo mimořádná opatření. Přímé ztráty podniků dosáhly zatím 90 milionů eur. Nepřímé dopady - na celou zemi ale jsou daleko větší a zatím je nezveřejnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pracovník kontroluje tlak v plynovém potrubí v Maďarsku

pracovník kontroluje tlak v plynovém potrubí v Maďarsku | Zdroj: ČTK

Zatím se neoficiálně mluví o 200 až 600 milionech eur. Bulharský ministr hospodářství a energetiky Petar Dimitrov ale oznámil, že Bulharsko by mohlo zažalovat pouze tři subdodavatele Gazpromu. Ve smlouvě se samotným ruským Gazpromem nejsou ustanovení o náhradě případných škod.

A s Ukrajinou Bulharsko nemá smlouvu o tranzitu plynu. Tyto informace vyvolaly v Bulharsku bouři nespokojenosti a sporů jak mezi odborníky, tak mezi politiky. V Bulharsku panuje přesvědčení, že k podobné krizi může dojít znovu a proto urychleně usilují o zajištění dalších energetických zdrojů z Řecka, Turecka a dalších zemí.

Rusko už obnovilo dodávky plynu také do Polska. Dosažení plného výkonu plynovodu bude trvat několik desítek hodin. Polská společnost Gaz-systém potvrdila, že ruský Gazprom a ukrajinský Navtohaz dnes ráno obnovily dodávky plynu přes stanici v Drozdovičích. Po dvou týdnech tak začal opět proudit plyn přes Ukrajinu.

Polsko ale bylo oproti jiným zemím od počátku v lepší situaci: Výpadek dodávek kompenzovalo odběrem z druhého plynovodu, který vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa.

Plynová krize přesto vyvolala velkou debatu o potřebě diverzifikace energetických zdrojů, která vyústila mimo jiné v záměr postavit dvě jaderné elektrárny.

Martin Dorazín, Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme