Bulharský regulátor spustil řízení k odebrání licence společnosti ČEZ

Bulharský energetický regulátor DKEVR zahájil jednání, která mají vést k odebrání licence distribuční firmě ČEZ Bulgaria. Jaké důvody ho k tomu vedou, chce regulátor oznámit ve středu. Společnost ČEZ odmítá jakákoli pochybení, kvůli kterým by o licenci mohla přijít. V Bulharsku čelí vlně protestů kvůli údajně vysokým cenám elektřiny. Přímo v Sofii sleduje aktuální situaci zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Premiér Petr Nečas označil očekávané odebrání licence bulharskými úřady za zpolitizované rozhodnutí. Od Sofie ve sporu šéf české vlády očekává, že dodrží své mezinárodní závazky i úmluvu o ochraně investic.

Bulharský premiér Bojko Borisov dnes po týdnech silných protestů proti zdražování elektřiny i zahraničním distributorům informoval o plánu odebrat ČEZu během několika hodin licenci. Zdůvodnil to opakovaným porušováním pravidel, za které dostal ČEZ i menší pokutu. Borisov navíc slíbil Bulharům zlevnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Martin Ježek byl hostem pořadu Stalo se dnes živě z Bulharska

„Když došlo ke skoku na účtech kvůli vánočním svátkům, rozpoutaly se protesty napříč celou zemí a premiér Borisov využil příležitosti, aby se znovu opřel do ČEZu, ale zároveň potřeboval demonstrace uklidnit. Proto se rozhodl k tomu ráznému kroku a vyhlásil, že by ČEZ mohl o licenci přijít,“ vysvětluje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek, který sleduje aktuální situaci přímo v Sofii.

ČEZ je podle něj v Bulharsku nepopulární už několik let. „S účty za elektřinu překročil jakousi kulturní hranici. V balkánských zemích se vyúčtování dělá každý měsíc, na to byli všichni zvyklí. A ČEZ se snažil zavést zálohový čtvrtletní systém, který je pro něj efektivnější, a narazil. Od roku 2009, kdy nastoupil premiér Borisov, je skutečně nepopulární, dokonce se proti němu i ostatním distributorům vede určitá kampaň,“ popisuje Ježek.

Kuba: Česko se bude bránit

Česko si případné odebrání licence společnosti ČEZ v Bulharsku nechce nechat líbit. Takový krok by totiž byl alarmující. Radiožurnálu a ČTK to v Bruselu řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Zdůraznil, že Česko se bude případnému odebrání licence bránit všemi způsoby.

„Pro nás je bezprecedentní, aby v Evropské unii byly takto zásadně porušovány ty procesy, které se týkají regulace nezávislých regulátorů a udělování licencí a bylo to politickým rozhodnutím,“ prohlásil Kuba v Bruselu. Jaké kroky by Česko konkrétně podniklo, ministr zatím říci nechtěl.

Česko protestuje proti tomu, že o odebrání licence ČEZu mluvil přímo bulharský premiér. Podle pravidel totiž může licenci odebrat jedině nezávislý regulační úřad v dané zemi. To Radiožurnálu potvrdila i Evropská komise.

Bulharsko zřejmě odebere licenci skupině ČEZ. Česko se chce bránit

Číst článek

Ministra Kubu za jeho výroky k možnému odebrání bulharské licence ČEZu tvrdě zkritizoval ministr financí Miroslav Kalousek. Tvrdí, že Kuba není oprávněn za společnost mluvit. Požádal také dozorčí radu a představenstvo ČEZu o podklady k celé kauze.

„Na základě těch podkladů budu vykonávat všechny další kroky, které vyplývají z mé odpovědnosti řádného hospodáře. Vyjádření pana ministra Kuby neberte vážně. On nemá sebemenší pravomoc vůči společnosti ČEZ. A jeho vyjádření je asi stejně tak relevantní, jako kdyby se vyjadřoval ministr kultury či školství,“ prohlásil Kalousek.

Vývoj zisků skupiny ČEZ od roku 1999 | Foto: ČTK

Helena Šulcová, Jan Prokeš, Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková, Kateřina Kozmová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme