Bundesbank mění vedení, prezidentem má být poradce Merkelové

Novým prezidentem německé centrální banky se podle komentátorů s největší pravděpodobností stane Jens Weidmann. Nahradí tak dosavadního šéfa Bundesbank Axela Webera. Weidmann, který byl doposud ekonomickým poradcem kancléřky Merkelové, již také prohlásil, že dá přednost křeslu prezidenta německé centrální banky před jeho už oznámenou kandidaturou na post šéfa Evropské centrální banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým prezidentem německé centrální banky by měl být Jens Weidmann

Novým prezidentem německé centrální banky by měl být Jens Weidmann | Zdroj: ČTK

Původní šéf německé centrální banky Axel Weber oznámil své odstoupení poměrně náhle. Spekuluje se o tom, že za tím stojí jeho velmi tvrdý postoj v měnové politice. S tím souhlasí i Jan Krajíček z ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„Myslím, že bohužel je to opravdu jeden z velmi vážných důvodů. A otázka zní nakolik to bylo jeho rozhodnutí, nakolik byl k tomu dotlačen,“ uvedl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novým prezidentem německé centrální banky se zřejmě stane Jens Weidmann. Ptáme se Jana Krajíčka z ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Připomněl, že Axel Weber dostal německou centrální banku za dobu svého působení v jejím čele na poměrně vysokou nezávislou úroveň a pro Bundesbanku je to tedy svým způsobem značná ztráta.

„Jsem přesvědčen, že ten tvrdý postoj se mu opravdu nevyplatil, přestože s ním mohu naprosto souhlasit, protože podle posledních zpráv německá ekonomika roste vzhůru a Bundesbanka na tom má podíl,“ vysvětlil.

Jmenováním Jense Weidmanna do čela Bundesbank se podle Krajíčka dá předpokládat, že bude víc propojena s vládou a teoreticky by mohla ztratit i část své nezávislosti.

„I když je to spekulace a nechtěl bych to panu Weidmannovi podsouvat, protože by si to nezasloužil. Ale pořád beru, že to riziko tady je. Například v podnikatelské sféře se takováto propojení považují za velmi vážná,“ dodal Jan Krajíček z ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme