Burza přestala obchodovat s cennými papíry společnosti ECM

Pražská burza pozastavila na neurčito obchodování s cennými papíry developerské společnosti ECM. Jedná se o vůbec první případ, kdy se do bankrotu dostala firma obchodovaná na hlavním trhu burzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Věřitelé totiž poslali zadluženou firmu do konkurzu a Městský soud v Praze toto rozhodnutí potvrdil. Ke konkurzu se nakonec připojila i Česká spořitelna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Karel Potměšil se vyjadřuje ke konkurzu na společnost ECM

Věřitelé přihlásili pohledávky celkem za 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce ale uznal platnost jen necelých dvou miliard z těchto závazků.

„V zásadě je to souběh několika faktorů. Ten největší problém byl, že společnost si nabrala příliš mnoho dluhů a v okamžiku, kdy se objevila finanční krize a klesly ceny nemovitostí, tyto dluhy převýšily hodnotu aktiv společnosti a společnost je nebyla schopna splácet,“ vysvětlil příčiny úpadku ECM analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Podle něj se jednalo o očekávaný vývoj situace. Společnost ECM měla vleklé problémy a nacházela se v insolvenci.

Společnost ECM, kterou před deseti lety založil podnikatel Milan Janků, se proslavila především stavbou výškových budov v Praze na Pankráci. Dluhy chtěla původně vyřešit reorganizací. Její budoucnost bude ale nejspíš vypadat jinak.

„Firmu jako takovou asi těžko někdo koupí. Společnost je předlužená, její dluhy převyšují výrazně hodnotu aktiv, kterou má. Takže jediné, k čemu asi dojde, bude že konkurzní správce rozprodá jednotlivá aktiva společnosti a z výtěžku alespoň částečně uspokojí její věřitele," odhadl Potměšil. Věřitelé by mohli získat zpět zhruba polovinu toho, co v současné době v podniku mají.

Developeři doplatili na problémy globální ekonomiky a jejich dopad na domácí hospodářství, konkrétně na sektor realit. Úpadek společnosti ECM by ale neměl zásadním způsobem ovlivnit situaci na developerském trhu.

„Je důsledkem finanční krize a špatných rozhodnutí managementu z minulosti a navíc podnik jako takový na trhu nemá až tak velký podíl. Maximálně jednotliví developeři mohou mít zájem o konkrétní projekty společnosti,“ uvedl Potměšil.

Jaroslav Skalický, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme