Burzy Německu věří, na zprávy o negativním výhledu ratingu nereagují

Trhy zatím nereagují na zprávu ratingové agentury Moody´s o negativním výhledu nejvyššího ratingu Německa. Na burzách je vidět jen mírný propad. Důvodem zhoršených prognóz mají být podle agentury možné požadavky Španělska a Itálie na finanční pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza vre Frankfurtu

Burza vre Frankfurtu | Zdroj: Reuters

Investoři podle předsedy Mezinárodní obchodní komory Michala Mejstříka věří Německu víc než ratingová agentura. Mejstřík připomněl, že v minulých týdnech se při aukcích úroky z německých dluhopisů několikrát dostaly na neskutečně nízká čísla.

„Dokonce i do negativních čísel, investoři byli ochotni platit za to, že drží německé bondy,“ upozornil předseda Mezinárodní obchodní komory.

Německo sice dokázalo udržet svůj robustní export, rizika v některých evropských zemích i v asijské části světa ale narůstají a to je podle Mejstříka důvodem, proč Moody´s avizovala změnu ratingu.

Přehrát

00:00 / 00:00

předseda Mezinárodní obchodní komory Michal Mejstřík

„Oni cítí, že Německo bude pomáhat jihoevropským bankám a je zřejmé, že to bude velká zátěž. Země je navíc už teď docela silně dluhově zatížena, její dluh je 80 procent HDP, zatímco například v Česku je to 40 procent,“ vysvětlil Mejstřík.

Pro Německo je velkou hrozbou především Španělsko. „Expozice německých bank směrem ke Španělsku a hlavně závazek vůči příslušným evropským úvěrovým facilitám ukazuje, že nápor na Německo bude značný. Možnost, že Německo kvůli své velké dluhové kapacitě bude pomáhat zbytku Evropy, je tou největší hrozbou. A je to problém i dovnitř Německa.“

Americký web Business insider nedávno zveřejnil rozhovor s anonymním zaměstnancem nejmenované ratingové agentury, který uvedl, že je ze své práce " vystrašený" a že se společnost pro kterou pracuje "nijak nepoučila z krize". Dlouhodobě se spekuluje o tom, že ratingové agentury sledují v hodnocení států své vlastní zájmy.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme