Burzy zachvátila panika, lídři EU chtějí koordinovat své kroky

Dluhovou krizi v eurozóně pociťuje v posledních hodinách celý svět. Problémy některých zemí měnové unie způsobily volný pád burz, od Spojených států, přes Evropu až po Asii. Evropští lídři na neklid trhů odpověděli sérií telefonických konzultací. Shodli se na tom, že vlády by měly více koordinovat své reakce na situaci na finančních trzích a rychle realizovat dohody z červencového mimořádného summitu eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Italský premiér Silvio Berlusconi po rozhovorech slíbil urychlit reformy a rozpočtové úspory. Jeho země by se tak prý měla vyhnout osudu Řecka, Irska a Portugalska. Evropští lídři budou ještě v noci telefonicky mluvit s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj sleduje Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu a také ekonomický konzultant z Hamburku Petr Robejšek

V Bruselu už odpoledne vystoupil eurokomisař zodpovědný za ekonomiku Olli Rehn a vyzval eurozónu, aby urychleně posílila kapacitu záchranného fondu pro oslabené země.

Některé země ale zvýšení objemu fondu odmítají. Proti jsou například Slováci, Němci nebo Nizozemci. Podle slovenského ministra financí Ivana Miloše se tím problémy eurozóny nevyřeší.

Ekonomický konzultant z Hamburku Petr Robejšek si myslí, že nynější panika na akciových trzích je důsledkem nedávné krize, která je ještě umocněná současnou situací.

Chaos odezní, dluhová krize zůstane

„Trhy v tomto konkrétním případě zkoušejí, jak vysoko se dají vytlačit úroky za dluhopisy Itálie nebo Španělska, aby měly co možná největší výtěžky. Takzvaný neklid trhů je přesně to, co oni potřebují. Je to hra trhů nebo investorů proti státům a státy ji nemohou vyhrát, pokud budou jednat tak, jako doposud,“ míní Robejšek. Současný neklid na burzách ale podle něj brzy odezní.

„Akcie zůstávají na pozadí všeobecného chaosu na devizových trzích tím, co je vedla zlata nejsolidnější investicí. Momentálně jsme zažili paniku, která byla vyvolaná určitými čísly a automatizmy, které jsou zabudovány v obchodování. Tohle odezní. Zůstane tu ale eurokrize se všemi variantami tohoto problému,“ varuje Petr Robejšek.

Igor Maňour, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme