Bydlení v Praze jen pro bohaté. Ceny za poslední dva roky vzrostly o 40 procent

Na nákup vlastní nemovitosti dosáhne stále méně lidí. Nejhorší je situace v Praze, kde ceny nových bytů vzrostly za poslední dva roky přibližně o 40 procent. Vyplývá to z průzkumu společností KPMG a Central Group. Bytů na prodej je málo, a to žene ceny nahoru.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto)

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Tři a půl milionu korun - tolik stál ještě před dvěma lety dvoupokojový byt v širším centru Prahy. Za stejnou částku dnes zájemci dosáhnou jen na jednopokojový byt. V metropoli se totiž nestaví dost bytů a nemovitosti tak na trhu chybí.

Byty mají až směšně vysoké ceny. Málo stavíme a déle žijeme, vidí důvody realitní expert

Číst článek

„Největším problémem je paralyzované povolování nových staveb,“ říká ředitel společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Schvalovací procesy tak výrazně prodražují výstavbu, potvrzuje ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec. „V současné době průměrná cena bytu v Praze je 85 tisíc korun za m2. Tak jsme se dostali k situaci, že střední třída si nesáhne na bydlení.“

Dostupnost bydlení snižuje i opatření České národní banky. Pokud si lidé chtějí vzít hypotéku, musí mít od letošního dubna našetřeno mnohem víc peněz – zpravidla nejméně 20 procent z ceny bytu. Prodejci se to proto snaží řešit, nabízejí například kombinované financování.

Jak funguje, vysvětluje výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. „Klient složí 10 % kupní ceny nemovitosti, uzavře hypoteční úvěr s odloženým čerpáním za tři roky. A ty tři roky my mu dáme na to, aby si naspořil těch 10 % vlastních zdrojů.“ 

Možností, jak získat půjčku, je ale víc. „Mám někde stavební spoření, to znamená, že spoření si vyberu a ty peníze použiju. Pak jsou ty méně transparentní možnosti - typicky, že si zažádám o hypotéku a paralelně si zažádám o spotřebitelský úvěr, čím si dokryju těch 10-15 procent,“ dodává výkonný ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták.

I přes zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték je zájem lidí o půjčky vysoký a lehce překonává i rekordní loňský rok. Od začátku roku do konce září si sjednalo úvěr přes 82 000 lidí.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme