Bydlení zatěžuje rozpočty domácností víc než před 20 lety, opačně je tomu u jídla a oblečení

Oproti době před dvaceti lety berou Češi více peněz, více se však také zadlužují nebo investují do nemovitostí. Vyplývá to ze srovnání dat z let 1995 a 2015, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Mění se také to, jak moc vydají domácnosti na jednotlivé položky, větší je třeba procento výdajů na bydlení, naopak menší část „spolkne“ jídlo či oblečení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Mzdy a platy zaměstnanců za dvacet vrostly zhruba trojnásobně. Zatímco v roce 1995 činil průměr 8845 korun, loni to bylo 27 231.

Rostly i příjmy podnikatelů. „Z pohledu osob samostatně výdělečně činných vzrostly příjmy jedenapůlnásobně za posledních dvacet let,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů Českého statistického úřadu.

Průměrně bere živnostník 46 668 korun, o dvacet let dříve to bylo 30 280 korun.

Kromě příjmů však také výrazně vzrostlo zadlužení domácností. Zatímco v roce 1995 se dluhy z krátkodobých i dlouhodobých půjček držely poměrně bezpečně pod 20 tisíci a tuto hranici nepřekročily až do přelomu tisíciletí, loni se průměrné zadlužení pohybovalo už kolem 130 tisíc.

Proměnila se také struktura výdajů, tedy to, jaké procento z příjmů lidé vydávají za jednotlivé položky.

„Vzrostl podíl výdajů směřujících do bydlení z 21 procent na 27 procent. Naopak poklesl podíl výdajů na potraviny z 19 procent na 17 procent nebo na obuv a oblečení z 6 procent na 4 procenta,“ podotkl Vladimír Kermiet.

Zpráva ČSÚ zmiňuje i to, jak si Češi vydělávají v zahraničí. „Možná motivace pro práci v zahraničí je mimo jiné výše platu, která dosahuje dvouapůlnásobku průměrného platu v České republice,“ uvedl Petr Musil z Českého statistického úřadu.

V roce 2015 pracovalo v zahraničí téměř 50 tisíc českých rezidentů. Jejich průměrné měsíční příjmy dosahovaly 67 785 korun.

Nejčastěji mířili lidé za prací do Německa, následovaly Rakousko, Velká Británie a Slovensko. Celkově si domů ve formě mezd a platů přinesli přes 41 miliard korun.

Struktura výdajů domácností | Foto: Český rozhlas

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme