Bystřická nábytkářská firma Ton přišla o značku Thonet. Nepoužívala ji

Nejstarší výrobce nábytku z ohýbaného dřeva, česká společnost Ton, přišla o ochrannou známku Thonet. Firma v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku ji přitom využívala od roku 1949. Úřad průmyslového vlastnictví ale dostal upozornění, že Ton značku Thonet už nejméně pět let nepoužívá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyplétání thonetek

Vyplétání thonetek | Foto: TON

Po jeho rozhodnutí tak zůstává značkou Thonet chráněna jen výroba židlí a nábytku z ohýbaného dřeva ve stejnojmenné firmě v německém Frankenbergu.

„Pamatuje na to zákon. Účelem je, aby v rejstříku nebyly ochranné známky, které se neužívají, a rejstřík se známkami nezapleveloval a zbytečně je nechránil, když nejsou užívány,“ vysvětlil Josef Dvornák z Úřadu průmyslového vlastnictví. Stejný postup použil úřad i v případě společnosti Ton.

„Zahájili jsme řízení na návrh, který zněl, abychom zrušili ochrannou známku Thonet pro její neužívání anebo proto, že pro její neužívání neexistují žádné akceptovatelné důvody. Hodnotí se důkazy, kterými se obyčejně majitel ochranné známky proti takovému napadení brání a kterými dokumentuje, že známku řádně užíval - předkládá třeba faktury, propagační materiály a podobně,“ dodal Dvornák.

Protože společnost Ton neprokázala, že značku Thonet používá, přišla o ni. Je pravděpodobné, že upozornění úřadu podala konkurenční německá firma Thonet. Nicméně spory mezi oběma výrobci nebyly nijak tvrdé. Marketingový ředitel společnosti Ton Jan Juza je vlastně rád, že se celá věc vyjasnila.

Legendární thonetka - konzumní židle číslo 14 z roku 1859 | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Holger.Ellgaard

„Naopak se dnes snažíme ze stínu značky Thonet vymanit, protože jsme Ton, jsme suverénní, máme svůj vlastní vývoj. Naše produkty byly několikrát za poslední čtyři roky oceněné nejvyššími cenami v oblasti designu. To je pro nás velká satisfakce, že to dokážeme i se značkou Ton a že ty věci jsou stejně kvalitní,“ popsal.

Ton je zkratka názvu Továrna ohýbaného nábytku a už několik let se snaží zdůrazňovat své zaměření na moderní formy. Ochrannou známku Thonet společnost - i přesto, že ji neužívá - neprodala, protože chápe konkurenční firmu Thonet jako zdravou a dobrou konkurenci.

„Nám jde i o zachování řemeslného umu. Technologii, kterou se dnes ohýbá, dokážou v podstatě jen tři firmy na světě – jsme to my, je to právě firma Thonet a je to ještě jedna firma v Polsku. Určitě ji nechceme prodávat nějaké další osobě,“ poznamenal Juza.

Továrnu Ton tedy nemrzí, že o ochrannou známku Thonet přišla. Tento případ by ale mohl být varováním pro jiné společnosti, které nějakou dobu nepoužívají svoji registrovanou značku.

Podání k Úřadu průmyslového vlastnictví totiž může dát kdokoli. Rozhodující doba, po které vlastnictví zaniká, pokud vlastník značku nepoužívá, je pět let.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme