Bytová výstavba loni ožila

Bytů se totiž postavilo o 16 procent více než o rok dříve. Nejvíce se stavělo v Středočeském kraji, naopak nejméně se stavělo v Karlovarském a Ústeckém. V Praze se dokonce postavilo o 57 procent více bytů než předloni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelové domy

panelové domy | Foto: Jan Rosenauer

Jak připomněla Markéta Šichtařová z Volksbank CZ, zatímco vývoj ve stavebnictví jako celku za minulý rok v podstatě zklamal, u výstaby bytů je tomu naopak. Tam jsou hlavním důvodem rozmachu nízké úroky. Naopak na mimobytovou výstavbu dopadá negativní ekonomická situace v Německu. Tamní vysoká nezaměstnanost není příznívá pro zakázky v Česku.

Také podle Českého statistického úřadu rostoucí bytovou výstavbu příznivě ovlivnily vývoj sazeb hypotečních úvěrů, využívání stavebního spoření a více peněz ze státního fondu rozvoje bydlení.

Nejrazantnější růst byl u bytů v domech s pečovatelskou službou a domovech - penzionech. Nejvyšší podíl dokončených bytů drží rodinné domy.

Vedle zahájených bytů se zvýšil i počet dokončených bytů. V porovnání s rokem 2001 se loni dokončilo o 2532 bytů více, což představuje růst o 10,2 procenta.

Milan Kopp, Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme