Bytů se letos staví víc než loni

Bytová výstavba je stále na vzestupu. V prvním pololetí se začalo stavět přes 20 tisíc bytů, to je o 14 procent víc než za stejné období loňského roku. Hlad po novém bydlení žene vzhůru více faktorů, mimo jiné i dostupné hypotéky a obavy ze zvýšení DPH od roku 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová bytová výstavba

Nová bytová výstavba | Foto: Jan Rosenauer

Nejvíce se staví v Praze a Středočeském kraji, dlouhodobě nejnižší čísla naopak hlásí kraje ústecký, olomoucký a liberecký. Trend směřuje k výstavbě prostornějších bytů, od dvoupokojových ke tří a čtyřpokojovým. Podle Josefa Vláška z Českého statistického úřadu stoupají i jejich ceny.

"Průměrná hodnota bytů je okolo dvou milionů, v bytových domech, pokud jsou menší, jeden a půl, v rodinných domech už přes dva miliony a ten růst bude pokračovat," potvrzuje Vlášek.

Rozhodující podíl mají rodinné domy, naopak zaostává výstavba bytů nájemních. Expert na bytovou problematiku Jiří Pácal upozorňuje ještě na jeden problém.

"Modernizace bytového fondu významným způsobem poklesla. Místo toho, aby prudce vzrůstala, tak se nachází v číslech, která jsou velmi neuspokojivá, protože přesně tam nás nejvíce pálí pata," řekl Českému rozhlasu Pácal.

Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme