Byty i domy budou muset mít 'energetický štítek'. Má pomoci šetřit

Při prodeji nebo pronájmu domu či bytu vzniká majiteli povinnost doložit, kolik z nemovitosti uniká energie. Změnu navrhuje Evropská unie. Podobně jako elektrické přístroje by tak i budovy mohly mít štítky, které by označovaly jejich energetickou náročnost. S touto novinkou počítá vládní návrh, který schválili senátoři. Takzvané energetické štítky by měly být i na všech veřejných budovách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Energetický štítek pro budovy (ilustr. obr.)

Energetický štítek pro budovy (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Každý dům by měl mít svůj průkaz. Lidé by tak měli být motivovaní k tomu do svého objektu investovat a zateplit ho.

Podobně by postupovaly i veřejné budovy, například školy nebo úřady.

„Nejdůležitější je, že by se měly šetřit energie, tím pádem chránit životní prostředí a rozumným způsobem zateplovat energeticky ztrátové budovy. To znamená, že to nezatíží majitele budov - ty, co za to zodpovídají a platí energie,“ myslí si senátorka za TOP 09 a Starosty Soňa Paukrtová.

Jednu z výhod vidí také v tom, že by se zlepšila i situace lidí kupujících nemovitosti. Senátor za ČSSD Jiří Bis to bere jako investici, která se může vyplatit majitelům.

„Já myslím, že převažují pozitiva. To je informace o tom, jakou máte spotřebu. Nějakou spotřebu dnes víte, ale už nevíte, jestli tolik musíte platit, jestli někde nemáte zbytečné ztráty, kdyby se něco vylepšilo, jestli by platby nemohly být podstatně nižší," řekl Radiožurnálu.

„Takže já si myslím, že mít informaci o tom, co bych mohl udělat, abych si snížil náklady, je užitečné a do budoucna bude určitě užitečnější, protože energie půjdou nahoru,“ dodal.

Václava Marešová, Květa Moravcová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme