Nové byty v Praze do konce června zdražily meziročně o 9,4 procenta. Metr čtvereční stojí přes 118 000 korun

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostly v průměru o 9,4 procenta na 118 480 korun za metr čtvereční. Proti prvnímu čtvrtletí stouply ceny o 5,6 procenta. Vyplývá to z aktuální analýzy developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group. Růst cen podle nich zrychlil kvůli převisu poptávky nad nabídkou, odrážejí se v něm i zvyšující se ceny stavebních materiálů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba, ilustrační foto

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostly v průměru o 9,4 procenta na 118 480 korun za metr čtvereční (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Prodeje jsou na rekordní úrovni již devět měsíců v řadě. Poptávku ženou stále velmi dostupné hypotéky a také obava ze znehodnocení úspor vlivem inflace. Na byty se dokonce tvoří pořadníky a nové projekty se z velké části vyprodají prakticky hned po uvedení na trh,“ uvedl zakladatel a šéf společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Vedení Prahy koupí od dopravního podniku pět budov. Po rekonstrukci by v nich mělo vzniknout 170 bytů

Číst článek

Z analýzy vyplývá, že během druhého čtvrtletí letošního roku se v metropoli prodalo rekordních 2650 nových bytů, počet nabízených jednotek se naopak snížil na 3350. Za celé pololetí se podle firem v Praze prodalo 4750 nových bytů, meziročně téměř dvojnásobek. Největší zájem lidé při koupi projevili o dispozice 2+kk, druhou prodejně nejsilnější pozici obsadily třípokojové byty.

„Do prodeje se dostal nadprůměrný počet nových bytů, i tak ale enormní zájem kupujících dokázal srazit nabídku na historické minimum. Aby se trh s novým bydlením dál nedeformoval, musí vzniknout rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Proto nadále voláme po rychlejším povolování nové výstavby,“ uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

‚Nájem se mi zvýšil o sto procent.‘ Praha kvůli údržbě skokově zvedla činže v městských bytech

Číst článek

Podle statistiky se razantně zvedla průměrná cena bytů jednopokojových. Jejich jednotková cena dosáhla v průměru na 128 278 korun za metr čtvereční. Hned za ně se řadí cena velkých, pětipokojových bytů, u kterých se průměrná cena držela na 123 823 za metr čtvereční.

U dispozic 2+kk to bylo 116 848 korun za m2, u 3+kk pak 113 079 korun za m2, ceny čtyřpokojových bytů se pak vyšplhaly na 116 315 korun za m2, vyplývá z analýzy.

„V období očekávaného inflačního růstu se proměňují úspory českých domácností a investorů v nákupy nemovitostí. Tento trend sledujeme již více než tři roky. V posledním roce, ovlivněném covidovou atmosférou, se však ještě zvýšil. Nedostatečná nabídka nových bytů není schopná uspokojovat poptávkový apetit, a proto růst cen nových bytů v Praze znovu akceleroval k deseti procentům. Je vysoce pravděpodobné, že podobný růst bude ještě několik měsíců pokračovat,“ dodal předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme