Bývalé vojenské objekty přejdou bezúplatně na obce

Nemovitosti české armády v účetní hodnotě kolem dvou miliard korun přejdou na příslušné obce a města. S návrhem ministra obrany Miroslava Kostelky dnes souhlasila vláda. Chce tak podpořit další rozvoj měst, která vojáci po letech opouštějí. Zatím však neschválila program podpor obcím, které vojáci opouštějí. Příští rok jim má stát poskytnout celkem 350 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vojáci

vojáci | Foto: Armáda ČR

O státní dotaci ale obce nepřijdou. Některé programy Ministerstva pro místní rozvoj se totiž velmi podobaly stávajícím programům ministerstva průmyslu a tak se šéfové rezortů musejí dohodnout tak, aby si nekonkurovaly. Takže peníze na ně budou, pokud samozřejmě sněmovna schválí rozpočet na příští rok.

Podle Andreje Čírtka z tiskové služby ministerstva obrany jde především o bývalá kasárna, a to ve Vimperku, Hradci Králové, Rokycanech, Lounech a v Hodoníně. Města budou moci s bývalými vojenskými objekty naložit, jak sama uznají za vhodné. "Jedná se o majetek, který má evidenční hodnotu desítek miliard korun, ale často se jedná o objekty už delší dobu nepoužívané a zanedbané, a i z tohoto důvodů dochází k bezúplatnému převodu na obce," řekl Čírtek Radiožurnálu.

Například Vimperk tak po armádě převezme kasárna "U sloupu". Jak uvedla starostka Stanislava Chumanová, město už má 25 zájemců z řad drobných a středních podnikatelů, kteří si tam chtějí zařídit své živnosti. Radnice zatím neplánuje kasárna prodat, ale pronajímat. "Máme takovou představu, že jakmile to převezmeme, začneme jednat o nájmech s tím, že pokud ten podnikatel do toho začne vkládat nějaké prostředky, tak pak případně může dojít po pěti šesti letech i k možnému odprodeji."

Hradec Králové pak například dostane letiště. Převodní smlouvy by zástupci měst a ministerstva podepsat asi do 3 měsíců. Další převody budou pokračovat, "tak jak se armáda bude zbavovat svého majetku a prohlašovat ho za nepotřebný. Otevřeně říkám, že nepůjde ve všech případech o bezúplatný převod. V některých případech se pokusíme o úplatné převody tak, abychom mohli naplňovat patřičné odvody do státního rozpočtu," podotkl ministr obrany Miroslav Kostelka s tím, že města a obce mohou s majetkem nakládat tak, jak uznají za vhodné. Letošní změna zákona totiž umožnila, aby se bývalá kasárna a další objekty daly po převodu využít i k podnikání. To dříve nebylo možné.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek, Marika Táborská, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme