Bývalí skláři ze Světlé nemají ani 3 roky po krachu mzdy

Skláři ze Světlé nad Sázavou už tři roky marně čekají na své výplaty. Zkrachovalá továrna bývala součástí holdingu Bohemia Crystalex Trading, který dnes patří pražskému obchodníkovi Luboru Červovi, který ve sklárnách opět vyrábí. A právě to je předmětem několika soudních sporů. Propuštění skláři jsou přesvědčeni, že peníze na jejich nevyplacené mzdy jsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklář u pece

Sklář u pece | Foto: Jan Rosenauer

Sklárna zaměstnávající 1250 lidí zkrachovala v sedmi tisícovém městě v září 2008. Obrovský sklářský holding se rozpadl pro předlužení. Zbyly miliardové úvěry a dluhy.

Konkursu se ujala pražská daňová poradkyně Helena Horová. „Nedá se říci, že by neměli na výplaty nárok,“ řekla směrem k zaměstnancům v říjnu 2008.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kopecký natáčel s bývalými skláři, proč nedostali výplaty.mp3

Sedm měsíců na to prodala sklárny pražskému podnikateli Luboru Červovi. Konkurs mohl skončit, ale prodej napadl jiný zájemce. Právě to je podle Horové důvod, proč bývalým zaměstnancům nevyplácí.

Zaměstnanci podali na správkyni žalobu. Například Josef Kalenský má pohledávku 180 tisíc: „Takových je nás tu většina. Doufáme, že se dovíme, v jaké výši a kdy peníze dostaneme. Správkyně tvrdí, že peníze má. Slíbila vyplatit až 45 procent z požadovaných částek.“

Zaměstnanci žádný zákon neporušili a přesto dopadli podle Kalenského nejhůř. Důvodem, proč lidé nedostali alespoň část svých peněz, je podle Horové další spor o prodej skláren.

Kupní smlouvu mezi Luborem Červou a správkyní napadla jiná firma. Soud ji minulý týden smetl ze stolu. Žalobce se chce odvolat, což může trvat další měsíce i roky.

Milan Kopecký, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme