Bývalí zaměstnanci firmy Schott Solar poprvé zamířili na úřad práce

Ve Valašském Meziříčí dnes přišlo požádat o práci víc než sto bývalých zaměstnanců společnosti Schott Solar. Firma kvůli silné konkurenci zavřela v červenci továrnu a propustila na pět set lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední den výroby v továrně Schott Solar

Poslední den výroby v továrně Schott Solar | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Tamní úřad práce pro ně dokonce zřídil speciální místnost, kde vyřizuje jejich požadavky. Byl se tam přihlásit i jeden z bývalých zaměstnanců Eduard Kapusta.

„Já už jsem to zažil dvakrát v životě. Jednou, jak skončily sklárny v 93. a potom jsem dělal u soukromé firmy, tak to bylo podruhé. Tak teď je to potřetí. Ale já mám proti těm ostatním trochu výhodu, že já to mám od dubna za rok do důchodu,“ říká.

Přístup úřadu práce k bývalým zaměstnancům firmy Schott Solar si pochvaluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Romana Vernera o propuštěných zaměstnancích firmy Schott Solar ve Večerním Radiožurnálu

„Já jsem počítala, že tam budu aspoň ještě déle a že potom mi to vyjde do důchodu třeba o ty dva roky, ale celé Meziříčí jsem prošla, ale nikde práce,“ popisuje Věra Vlková, která před lety našla v šotu práci po krachu rožnovské Tesly. Teď je zase na bodu nula.

Se situací se nemíní smířit Vlasta Vitovjáková. Podle ní zaměstnavatel nedodržel dané smlouvy. „Řeším to jiným způsobem než ostatní, a to soudně,“ svěřuje se.

Naopak zcela bezradná si připadá paní Marková. „Je to hrozný šok. Když vezmete, že tady v tomto regionu nenajdete široko daleko žádnou práci. Je to prostě pro nás, pro tolik lidí ze Schottu, strašně deprimující.“

Ředitelka Úřadu práce ve Valašském Meziříčí Hana Votavová musela přesunout do evidence několik dalších zaměstnanců:

„V tuto chvíli berou do evidence i pracovnice, které do evidence běžně neberou, a mají jiné odborné činnosti na starosti,“ říká.

Současně potvrzuje, že situace na pracovním trhu v regionu není příliš růžová.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme