Bývalý havířovský důl Dukla by díky investorům mohl přinést stovky pracovních míst

Havířovská radnice láká investory do nové průmyslové zóny. I když mají být pozemky připraveny až v březnu, už teď proběhlo několik jednání s prvními zájemci. Za několik měsíců by tak v areálu bývalého dolu Dukla mohly vznikat nové výrobní haly. Šance to může být hlavně pro mnohé obyvatele, kteří nemají práci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ústí nad Labem

Úřad práce v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Robota je velká bída. Moc velká bída. To je hrůza, co tady je. Pomalu není z čeho žít,“ stěžuje si paní Naděžda.

Dřív se živila jako kuchařka, už roky ale práci hledá marně. Má silnou cukrovku, a tak se o ni zaměstnavatelé moc neperou.

Podobně jako další lidé z havířovského Šumbarku ale věří, že se situace zlepší. Zatím se brání i stěhování do ciziny za rodinou: „Každý říká, že je Anglie dobrá, ale máme strach tam jít.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Stanislav Janalík

Na Karvinsku dnes o jedno pracovní místo bojuje zhruba 81 lidí. Rostoucí nezaměstnanost mají zastavit nové průmyslové zóny, které vznikají na území bývalých dolů. Jak karvinská Barbora, tak havířovská Dukla podle odhadů přinesou regionu stovky pracovních míst.

Dále jsou zatím s přípravou pozemků v Havířově. „Březen je pouze smluvní termín. Dneska můžeme říci, že vlastně je téměř hotovo. Veškeré sítě jsou v zemi a jsou funkční, to znamená, lze již dneska vstoupit na území,“ potvrzuje sociálnědemokratický náměstek primátora Petr Smrček.

Havířovské pozemky nabízí zájemcům město, Moravskoslezský kraj, CzechInvest i další rozvojové agentury.

„Již byli první zájemci, kteří procházeli územím tak, jak si prochází celý kraj a hledají vhodné místo pro investice. Nyní se rozhodují, zda vstoupí tam nebo tam, což se samozřejmě odvíjí od toho záměru, který mají,“ dodává Smrček.

Jména zájemců zatím město tají. Průmyslová zóna Dukla má v budoucnu nabídnou až 1000 pracovních míst. Působit v ní mají hlavně firmy, které se specializují na lehký průmysl, služby nebo výzkum.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme