Bývalý Karlovarský porcelán vstává z mrtvých

Společnost Thun 1794, která koupila závody zkrachovalého Karlovarského porcelánu, má v současné době dostatek zakázek. Firma obnovila provoz na konci května a zaměstnává zhruba 600 lidí. I přes ekonomickou krizi se hospodaření společnosti za první dva měsíce pohybuje v plusových hodnotách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

porcelánové šálky (ilustr. foto)

porcelánové šálky (ilustr. foto) | Foto: Jan Rosenauer

Novým vlastníkům, společnosti Thun 1794, se podařilo uzavřít zakázkovou náplň pro letošní rok. Hlavním obchodním partnerem je Rusko, tak to bylo v minulosti a je tomu i nadále. V Rusku má podnik 40 procent veškerých zakázek, zbytek produkce jde do států Evropské unie a do Česka.

Důležité je, že se podařilo obnovit zpřetrhané vazby se zákazníky, kteří v době insolvence podniky odříkali zakázky a kvůli nejistotě se na porcelánku přestali obracet.

Porcelánka prošla také organizační změnou, kdy se šest původních závodů sloučilo do tří provozů. Thun 1794 částečně přemístil některé části výroby tak, že závod v Nové Roli je zaměřen na výrobu, zatímco závody v Lesově a Klášterci na dekorování a kompletační část zpracování porcelánu. Se zpožděním se rozjíždí i závod Concordia, který Thun 1794 koupil od správce konkurzní podstaty později.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Českého rozhlasu Andrea Strohmaierová o zmrtvýchvstání bývalého Karlovarského porcelánu

V současné době pracuje v porcelánce 600 lidí, ale to není konečný počet. Pokud se porcelánce bude nadále dařit, mohl by se jejich počet zvýšit na 700, uvedl předseda představenstva Thun 1794 Michal Bíman. Noví vlastníci přednostně oslovili bývalé zaměstnance, kteří tvoří 99 procent zaměstnanců.

Přes dobré výsledky firma podle Bímana stále pociťuje důsledky krize. Poptávka je například stále nižší než dříve, také půjčky jsou hůře dostupné a dodavatelé chtějí platby předem. Přesto chce firma Thun 1794 letos skončit v zisku.

Karlovarský porcelán byl před svých krachem už několik let ve ztrátě. V prosinci 2008 byl na podnik vyhlášen konkurz.

Nový majitel Karlovarského porcelánu chce pokračovat v tradiční výrobě
Porcela Plus jde do konkurzu
Více než tisícovka lidí v Karlovarském porcelánu dostane výpověď

Andrea Strohmaierová, Dana Votýpková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme