Bývalý šéf Českých drah dostane jako odchodné 12 milionů korun

Odchodné ve výši 24 platů dostane odvolaný ředitel Českých drah Petr Žaluda. Od státu mu podle manažerské smlouvy připadne 12 milionů korun. Nově jmenovaný generální ředitel společnosti Dalibor Zelený ve 20 minutách Radiožurnálu řekl, že smlouvy se musí dodržovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda | Foto: Tomáš Adamec

„Pro mě je tohle trošku choulostivá záležitost. Respektuji to, jak byly smlouvy nastaveny, a zkuste pochopit, že České dráhy jako zaměstnavatel musí dodržovat dohody, které byly právoplatně uzavřeny. To se stalo i v tomto případě,“ upozornil Zelený.

Poté, co si ministr dopravy Zdeněk Žák prosadil výměnu většiny členů dozorčí rady Českých drah, odvolal orgán celé představenstvo podniku v čele se Žaludou. Nově zvolené představenstvo pak nahradilo generálního ředitele Petra Žaludu Daliborem Zeleným, který České dráhy vedl už v letech 1998 až 2003.

Už žádné další úvěry, slibuje Zelený. Dráhy přesto chystají nákup nových vlaků

Číst článek

Dozorčí rada vyčítala odvolanému představenstvu zejména špatné hospodaření. Žaluda se bránil tím, že zadlužení je srovnatelné s jinými evropskými železnicemi, peníze šly navíc například na obnovu zastaralého vozového parku. Zdůrazňoval také, že České dráhy jsou schopné své závazky splácet.

krw, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme