Čas na podání přiznání daně ze zemědělské půdy až do dubna

Placení daně ze zemědělské půdy přechází od letoška z nájemců na vlastníky pozemků. Podle novely zákona o dani z nemovitosti však ke změně nedochází v případě, že je pozemek evidován v katastru nemovitostí tzv. zjednodušeným způsobem nebo ho spravuje Pozemkový fond či Státní správa hmotných rezerv. Novela však vyšla ve Sbírce zákonů až 30. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pole

pole | Foto: Jan Rosenauer

Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský se tak obává, že se noví poplatníci nestačí do konce ledna ke své povinnosti přihlásit. "Musíme vycházet z toho, že se to týká kolem miliónu vlastníků zemědělské půdy, kteří budou muset prověřit otázku, jestli mají pozemky přihlásit nebo nemají. Naší snahou je, aby ministerstvo financí tyto věci ještě uvážilo a nesáhlo k žádným sankčním opatřením, pokud by to vlastníci nedokázali."

Ministerstvo financí si je podle Evy Hrušínské vědomo, že novela zákona o dani z nemovitostí přišla na poslední chvíli. "Proto dnešním dnem vydal ministr pokyn k posunutí termínu pro podání přiznání z 31. ledna na 30. dubna letošního roku. Finanční úřady budou postupovat vstřícně, jsou si vědomy toho, že ne všichni jsou si vědomi těchto povinností a rozhodně nebudou uplatňovány žádné sankce vůči poplatníkům."

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme