Část zaměstnanců Lufthansy odmítá podmínky nové tarifní smlouvy

Časně ráno definitivně skončila pětidenní stávka u největší německé letecké společnosti Lufthansa. Některým zaměstnancům se ale dojednané podmínky nové tarifní smlouvy nelíbí. Uvažují dokonce o tom, že vystoupí z odborového svazu Ver.di.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávkující zaměstnanci Lufthansy

Stávkující zaměstnanci Lufthansy | Foto: Jiří Hošek

Nejvíce nespokojených hlasů je slyšet mezi mechaniky, kteří se významnou měrou podíleli na úspěchu stávky. Podle nich se vyjednavači Ver.di nechali vedením Lufthansy obalamutit a kývli na příliš nízkou nabídku.

Hlavní ekonom Deutsche Bank Norbert Walter si naopak myslí, že letecký dopravce sáhl příliš hluboko do kapsy a že by tento krok mohl negativně ovlivnit celý sektor letecké dopravy.

Pracovníci pozemního personálu dostanou zpětně od 1. července přidáno 5,1 procenta a po dvanácti měsících se jim platy zvýší o další 2,3 procenta. Kromě toho tarifní dohoda zahrnuje jednorázový finanční bonus. Lufthansu přijde zvýšení mezd ročně asi na 100 miliónů eur.

Kabinový personál bude moci počítat se stejnými podmínkami, ovšem jen v případě, že s dohodou bude souhlasit odborové sdružení palubních průvodčí známé pod zkratkou UFO. To přitom v první reakci vyjádřilo nad dojednanými platovými podmínkami značnou nespokojenost a nevyloučilo, že se koncem roku taky vydá cestou nátlakových akcí.

Odboráře i politiky mezitím rozčílilo odhalení médií, že šéf svazu Ver.di Frank Bsirske odletěl i se ženou těsně před začátkem stávky s Lufthansou na pětitýdenní dovolenou. Celý pobyt v jižním Pacifiku plus letenka 1. třídou mohly podle deníku Bild přijít až na 10.000 eur na osobu. Nad financováním cesty se navíc vznášejí otazníky. Ze všech stran se ozývají hlasy volající po Bsirskeho rezignaci.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme