Částečné zatmění Slunce v Česku žádné výpadky elektřiny nezpůsobilo

Čeští i evropští energetici dnes s napětím pozorovali, co zatmění Slunce udělá s dodávkami proudu. Hrozil totiž mohutný výpadek, tedy blackout. Ten nakonec nenastal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Částečné zatmění Slunce 20. března 2015, zachycené cca v 10:40 z pražských Vinohrad

Částečné zatmění Slunce 20. března 2015, zachycené cca v 10:40 z pražských Vinohrad | Foto: Martin Srb | Zdroj: Český rozhlas

Tím, že Měsíc částečně zakryl Slunce, snížil se prudce výkon solárních elektráren. V síti byl nedostatek proudu, který museli správci přenosové soustavy vyrovnat z rezervních zdrojů.

Po konci zatmění začaly solární elektrárny naopak mohutně dodávat energii.

„Jejich výkon se poměrně rychle zvyšuje a my se musíme starat o to, abychom zvyšování výkonu vykrývali jinými podpůrnými službami nebo jinými rezervními výkony, to znamená snižovat výkon v jiných elektrárnách, abychom zachovali vyrovnanou bilanci mezi výrobou a spotřebou,“ vysvětluje Miroslav Šula, ředitel dispečinku české přenosové soustavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Částečné zatmění Slunce v Česku nakonec žádné výpadky elektřiny nezpůsobilo

V celé Evropě způsobilo ustupující zatmění takový nárůst dodávek elektřiny, jako kdyby se každou minutu zapojil jeden blok jaderné elektrárny Temelín, tedy asi 800 megawattů.

Kolísání proudu se obávali především němečtí energetici.

„Německo je velmoc ve využívání fotovoltaiky, je to zhruba třetina celkového výkonu instalovaného v Evropě – 38 tisíc gigawattů. Takže změny výkonu, zejména když se Slunce zase rozjasňovalo, byly mimořádné. V podstatě ta změna dosahovala 20 gigawattů a to už je náraz na soustavu,“ přibližuje Jiří Gavor, energetický konzultant ze společnosti Ena.

OBRAZEM: Diskety, brýle, svářečské sklo. Češi sledovali zatmění Slunce

Číst článek

Pro srovnání – v Česku je instalovaný výkon solárních elektráren kolem 2000 megawattů. Využití náhradních zdrojů a další opatření vyjdou českou přenosovou soustavu na miliony korun.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme