ČBA předpovídá růst ekonomiky. Letos o 2,4 procenta, příští rok ještě rychlejší

Česká ekonomika bude příští rok růst nejrychleji za posledních osm let. Odhaduje to Česká bankovní asociace ve své aktualizované předpovědi. Pro letošní rok počítá s růstem hospodářství o 2,4 procenta, příští rok by měl zrychlit o další 0,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze, ekonomika

Finance, peníze, ekonomika | Foto: Fotobanka RGBStock

Česká bankovní asociace ve své prognóze vycházela z odhadů analytiků osmi českých bank: ČSOB, Raiffeisenbank, GE Money Bank, UniCredit Bank, České spořitelny, J&T Banky, Komerční banky a ING Bank.

Prředpověď asociace se příliš neliší od podobných predikcí ministerstva financí a České národní banky. Jejich odhady jsou o 0,2 až 0,3 procenta optimističtější.

Poroste i Německo

Hlavním argumentem pro odhad růstu české ekonomiky je vývoj v Německu.

„Zlepšující se odhady vývoje německé ekonomiky jsou hlavním důvodem pro náš relativní optimismus. Německá ekonomika by v příštím roce mohla růst až dvěma procenty, což sice není nijak zázračné číslo, ale v současné situaci eurozóny je to docela dobrý výsledek,“ vysvětlila hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová.

Slabší kurz koruny podle ní už českému vývozu dál pomáhat nebude.

„Reálný export zboží a služeb roste tempem mezi šesti a sedmi procenty. V prognóze neustále zdůrazňujeme roli domácí poptávky, nicméně silný export vyvolává díky vysoké dovozní náročnosti exportu i vysoké dovozy a silná domácí poptávka generuje další dovozy,“ řekla Zamrazilová.

Klesne nezaměstnanost

K tomu, že budou lidé více utrácet, povede růst reálná mzdy díky velmi nízké cenové hladině. Spotřebu podpoří i fakt, že méně lidí bude bez práce.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek proto předpokládá, že míra nezaměstnanosti se dostane pod sedm procent.

„Pokud má ekonomika růst, bude generovat nová pracovní místa, která musejí být obsazena zejména současnými nezaměstnanými, takže je dobrý předpoklad pro to, aby nezaměstnanost klesala,“ míní.

K tomu by měla zůstat stále nízká inflace, která spolu s klesající nezaměstnaností a možným růstem mezd může pro obyvatele České republiky vytvářet příjemnější prostředí než v minulých letech.

Makroekonomický výhled České bankovní asociace 2015 - 2016 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme