ČD mají konkurenci, na koleje vyrazily první RegioJety

Monopol státních drah definitivně končí. Na trasu Havířov - Praha se vydal první žlutý rychlík soukromého podnikatele Radima Jančury. Denně budou jezdit tři spoje RegioJetu každým směrem. Výhledově by trať mělo obsluhovat šest vlakových souprav s 18 spoji denně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků | Foto: Filip Jandourek

Českým drahám chce RegioJet konkurovat také poskytovanými službami. Kvůli tomu prošly stevardky náročným výběrovým řízením, ve kterém se zkoumaly jejich psychologické a jazykové předpoklady. Cestujícím budou nabízet bezplatné bezdrátové připojení k internetu a zdarma denní tisk a nápoje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlakem společnosti Regiojet z Havířova do Prahy se vydal i reportér Radiožurnálu Jaroslav Skalický

Cena základního jízdného koupeného buď ve vlaku, nebo na nádraží, se vyšplhá u RegioJetu na 420 korun. U Českých drah je to o 18 korun více. S kreditní jízdenkou zaplatí cestující u RegioJetu 230 korun, u Českých drah s In-kartou 329 korun.

Zájem cestujících o novinku na kolejích je velký. Podle reportéra Radiožurnálu je z 250 míst obsazeno 70 procent. První vlak opačným směrem je dokonce vyprodaný. Cestování je prý velmi pohodlné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ředitel Českých drah Emanuel Šíp v Ranním interview Radiožurnálu

„Vagóny prošly důkladnou rekonstrukcí, jsou klimatizované, u každé sedačky je zásuvka na elektřinu, připojení na internet. Stevardka rozdává kávu, vodu a noviny,“ popsal reportér Radiožurnálu.

Podle bývalého ředitele Českých drah Emanuela Šípa, se dráhy budou muset přizpůsobit, aby mohly v konkurenci obstát.

„Určitě se pokusí zvednout kvalitu. Na jednu stranu budou chybět prostředky, na druhou to, čím je možné posloužit zákazníkům, není to nejdražší, co na železničním byznysu existuje,“ tvrdí Šíp.

Přehrát

00:00 / 00:00

S odborníkem na dopravu Petrem Šlegrem o tématu diskutovali ve Světě o druhé

Kromě RegioJetu chce Českým drahám na frekventované trase Praha - Ostrava konkurovat i společnost Leo Express. Má v plánu vyjet na trať letos v prosinci. Šíp se ale zahlcení českého železničního trhu neobává.

“Právě v době, kdy stát řeší úplně jiné problémy, jsou soukromí investoři jediní, kteří mohou na železnici přinést peníze,“ míní bývalý ředitel Českých drah Emanuel Šíp.

Chybějící uznávání jízdenek

Odborník na dopravu Petr Šlegr je ovšem skeptický k tomu, že by RegioJetu stačila k přilákání dosavadních zákazníků Českých drah jen lepší nabídka poskytovaných služeb.

„Já si myslím, že lidé nejezdí vlakem primárně kvůli tomu, co tam dostanou, ale zda ten vlak je rychlý, pohodlný, bezpečný. To znamená, v podstatě ta nabídka těch nových služeb, nového standardu, může být možná zajímavá na trati Praha – Ostrava, ale to je v podstatě u nás jediná trať, která je konkurenceschopná individuální automobilové dopravě,“ upozornil Šlegr ve Světě o druhé.

Za zásadní pak považuje vyřešení vzájemného uznávání jízdenek různých dopravců, což třeba ve Švýcarsku podle něj funguje už víc jak 100 let. „To je základ pro to, aby se veřejná doprava rozvíjela jako celek,“ podotkl Šlegr.

Vladimír Kroc, Igor Maňour, Jana Zemanová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme