ČD podepsaly smlouvu o nákupu rychlíků Railjet za pět miliard

České dráhy podepsaly smlouvu se společností Siemens na dodávku šestnácti rychlíkových jednotek Railjet za zhruba 5 miliard korun. K dokončení obchodu na dodávku souprav je ale potřebný ještě podpis Rakouských spolkových drah, které si vlakové soupravy původně objednaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souprava Railjet rakouského výrobce Siemens

Souprava Railjet rakouského výrobce Siemens | Foto: Siemens

Podpis rakouských drah se očekává už zítra, kdy také vyprší už jednou prodlužovaná nabídka společnosti Siemens. Rakouské dráhy od této firmy původně objednaly 67 souprav, 16 z nich se ale rozhodly neodebrat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podpis smlouvy na dodávku vlaků Railjet sledoval zpravodaj Radiožurnálu Petr Sehnoutka

České dráhy se pak rozhodly je odkoupit za podmínek vysoutěžených rakouskými drahami. Získaly tak výhodnější cenu, než kdyby si soupravy objednávaly samy.

V Česku se tak žádný tendr nekonal, a to byl také důvod, proč tuzemský výrobce Škoda Transportation celou transakci napadnul u antimonopolního úřadu. Škodovka tvrdila, že je schopna nabídnout srovnatelný produkt, odmítla jej však ukázat nebo zveřejnit o něm podrobnější informace.

Antimopolní úřad stížnost napoprvé zamítnul, Škoda se ale odvolala. České dráhy se přesto rozhodly smlouvu podepsat. Při stávajícím tempu výroby by se podle informací Radiožurnálu první soupravy objevit na Českých kolejích do roka a měsíce.

Petr Sehnoutka, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme