ČD snížily jízdné na vybraných tratích, smlouvy na regionální dopravu stále nemají

Slevu na jízdném nabídnou od března České dráhy na 44 regionálních tratích. Chtějí tak vrátit cestující na málo využívané spoje. I přes nižší cenu jízdenky si od toho slibují vyšší zisk. To bude také jedním z podkladů pro vyjednávání s kraji o úhradě regionální železniční dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak na obnovené trati ze stanice Červený Potok. Po více než roční pauze se vrátily vlaky na železniční trať Dolní Lipka – Hanušovice

Vlak na obnovené trati ze stanice Červený Potok. Po více než roční pauze se vrátily vlaky na železniční trať Dolní Lipka – Hanušovice | Zdroj: ČTK

„Cestující dostanou automaticky o čtvrtinu levnější jízdné. Ve Středočeském kraji na trati Benešov u Prahy – Trhový Štěpánov bude dokonce sleva 50 procent,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí drah Radek Joklík.

„Naším cílem je prověřit, zda je na těchto tratích potenciál na zvýšení počtu cestujících, abychom věděli – v případě, že se bude uvažovat o nějaké redukci – zda dotyčná trať potenciál má, nebo opravdu ne,“ vysvětluje Joklík.

Sleva 25 procent platí v úsecích Kolín – Ledečko, Mladá Boleslav hl. n. – Mladá Boleslav město, Mělník – Mladá Boleslav hl. n., Slaný – Louny, Rakovník – Blatno u Jesenice, Rakovník – Kralovice u Rakovníka, Sázava Černé Budy – Světlá nad Sázavou, Benešov – Mezno, Olbramovice – Sedlčany, Kutná Hora hl. n. – Zruč nad Sázavou a Čáslav – Třemošnice. Slevu 50 procent pak získají cestující v úsecích Benešov – Trhový Štěpánov a Rožmitál pod Třemšínem – Březnice.

České dráhy zatím stále nemají uzavřenou smlouvu s kraji na provozování regionální dopravy. Smlouvu mají jen s Jihočeským krajem, s ostatními kraji jednají. Zástupci drah věří, že se všemi se podaří domluvit do června. Tak jako jiné roky bude záležet i na tom, zda se podaří krajům získat peníze navíc od ministerstva dopravy.

Jana Zemanová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme