Čechů, kteří nejsou schopni splácet své dluhy, mírně ubylo

Lidí, kteří si vzali půjčku a nejsou schopni splácet své závazky, v České republice mírně ubylo. V prvním čtvrtletí jich bylo bez tří setin 8 procent, ve druhém čtvrtletí pak 7,89 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhová past

Dluhová past | Foto: F. Tichý

Nové údaje dnes zveřejnilo sdružení Solus, které poskytuje informace o lidech, kteří mají potíže se splácením.

„Pokud jde o objem dluhu po splatnosti, ke konci pololetí letošního roku činil 44 miliardy korun. Pokud jde o konkrétní čísla nebo počty těchto neuhrazených závazků, tak k 1. 7. 2012 činí zhruba 1,4 milionů počtu úvěrů, které nejsou spláceny," říká Jan Piskáček z registru Solus.

„Vychází nám, že k datu, o kterém jsem hovořil, dokonce na jednu osobu vychází v průměru 1,7 závazku, dluhu, který má po splatnosti,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Janem Piskáčkem z registru Solus

Jak potvrzuje Jan Piskáček, schopnost splácet se výrazně liší podle regionu.

„Pokud se bavíme o podílu počtu osob se závazkem po splatnosti na celkový počet obyvatel v daném regionu, tak například v Ústeckém kraji je tento podíl přes 14 procent. V Praze naopak dosahuje 6,55 procenta, a pokud jde o Kraj Vysočina, tam je to nejméně, podíl je 5,3 procenta.“

Ve druhém čtvrtletí letošního roku o něco málo ubylo klientů, kteří mají potíže se splácením, podle Piskáčka by se takový výsledek ale neměl přeceňovat.

„Myslím si, že čtvrtletí, během kterých zaznamenáváme určitý pokles, nejsou zase tak dlouhou dobou na to, abychom mohli predikovat nějaké zásadní závěry. Bude určitě dobré, když si počkáme na minimálně další dvě čtvrtletí," radí Piskáček.

„Ale pokud bych to měl shrnout, tak si myslím, že by to mohlo být dobrým základem k tomu, aby tento stabilizační trend směřoval dál k dalšímu poklesu," dodává.

Anna Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme