Čechů v osobním bankrotu ubývá. Pomohl růst ekonomiky, mezd a pokles nezaměstnanosti

Osobních bankrotů ubývá. V dubnu jich bylo vyhlášeno zhruba jedenáct set, nejméně v letošním roce. Pokles je patrný i v meziročním srovnání, ukazují to čísla společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze (ilustrační foto)

České peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Osobních bankrotů by podle odhadů CRIF mělo ubývat i v dalších měsících. „Ekonomický růst, zvyšování objemu mezd nebo přetrvávající nízká nezaměstnanost," popisuje analytička společnosti Věra Kameníčková Radiožurnálu, proč tomu tak je.

Ve Sněmovně je nyní novela, která podmínky pro osobní bankrot zmírňuje a tuto formu oddlužení přibližuje i lidem s nižší schopností splácet.

Korunu vládní krize nezasáhla, od loňského listopadu je na nejsilnější úrovni

Číst článek

„Dlužník na základě rozsudku soudu splácí svým věřitelům tak, aby v průběhu maximálně pěti let zaplatil minimálně 30 procent svých závazků," vysvětluje, jak takový bankrot obvykle funguje ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Od loňského května do letošního dubna bylo vyhlášeno zhruba 15 600 osobních bankrotů, meziročně činí pokles pět procent.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme