Čechům podle předpovědi Evropské komise porostou mzdy a budou víc utrácet

Platy v Česku porostou podle předpovědi Evropské komise podstatně rychleji než ceny zboží a služeb. Lidé tak budou víc utrácet, což pomůže k růstu ekonomiky. Evropská komise to uvedla ve své pravidelné předpovědi vývoje ekonomik členských zemí Evropské unie. Češi se podle komise nebudou bát utrácet i proto, že nezaměstnanost bude dál klesat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku.

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Hlavním tahounem růstu bude podle Evropské komise spotřeba domácností. Ty přestanou mít obavu z utrácení díky vyšším platům i klesající nezaměstnanosti.

Česko podle Komise letos poroste o 2,5 procenta. V příštím roce má být růst o desetinu vyšší. Taková čísla by Česko v rámci osmadvacítky zařadila do lepšího průměru.

Schodek státního rozpočtu má být letos dvouprocentní, v roce 2016 klesne na 1,5 procenta. Inflace zůstane minimální – letos má dosáhnout na dvě desetiny procenta, za rok stoupne na 1,4 procenta, což je stále výrazně pod cílem České národní banky.

Celá Evropa bude podle eurokomisaře pro hospodářství Pierra Moscoviciho těžit z nízkých cen ropy nebo poklesu eura. Růst má podle předpovědi i Řecko. Komise ale zdůrazňuje, že výkon jeho ekonomiky by mohl být ještě podstatně lepší, nebýt současné nejistoty ohledně budoucnosti řeckého záchranného programu.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme