Čechům rostou platy - jsou v průměru o 8 procent vyšší než loni

V platech jsme si polepšili. Průměrná hrubá mzda v České republice ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,9 procenta na 23.144 korun. Proti stejnému období loňského roku tak byla o 1698 korun vyšší. Informoval o tom Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Reálná mzda, tedy mzda po odečtení inflace, se pak za prvních devět měsíců zvýšila v průměru o 1,2 procenta. Podle aktuálních údajů statistického úřadu nejvíc rostly mzdy v podnikatelské sféře - až o 9 procent. Státním zaměstnancům se zvedla ale jen o necelá 4 procenta.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka nás s ohledem na aktuální vývoj čeká pomalé tempo růstu spotřeby. "Bude pokračovat minimálně po celý příští rok. Je evidentní, že řada firem, která používá indexaci mezd - čili bude se dívat na letošní inflaci a zvyšovat podle ní mzdy v příštím roce - se bude snažit to tempo zvyšování mezd zpomalit," uvedl Dufek.

Jak dále uvedl, čelíme výraznému poklesu zahraniční i domácí poptávky a řada firem se dostává do existenčních potíží: "Tentokrát se dá čekat, že v příštím roce porostou mzdy podstatně pomaleji než letos. To tempo by mohlo být kolem pěti procent nominálně. Což bude reálně, ovšem díky nízké inflaci, znamenat nárůst řádově tři procenta."

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška se zpomalení ekonomiky projeví na našich výplatních páskách výrazněji až v příštím roce: "Já bych tu situaci neviděl černobíle. I v situaci velice pomalého růstu ekonomiky budou jistě podniky, které budou schopny zaměstnancům nabídnout více. Ale podniky, které se dostanou do problémů, tak pravděpodobně k růstu mezd nepřikročí. Takže celkově růst mezd bude pravděpodobně nejpomalejší za 10 let."

Jana Zemanová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme